Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det svarta hålet, dubbat Gaia BH3, är det näst närmsta svarta hålet vi känner till. Hör lundaforskaren Lennart Lindegren berätta om upptäckten i klippet ovan. Foto: Grafik: European Southern Observatory/SVT

Slumrande svart hål upptäckt med hjälp av lundaforskare: ”Rätt så nära”

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av rymdteleskopet Gaia och Lundaforskaren Lennart Lindegrens arbete har vår galax hittills tyngsta stellära svarta hål hittats. Det ska hjälpa oss att bättre förstå både stjärnor och svarta hål.

– Det ligger rätt så nära oss, knappt 2000 ljusår, säger Lennart Lindegren.

För en astronom är det nära, men vi behöver inte oroa oss, menar han.

Scannar 2 miljarder stjärnor

Med hjälp av rymdteleskopet Gaia, som European Space Agency (ESA) opererar, har ett nytt svart hål hittats i Vintergatan. Det skrev ESA:s samarbetspartner European Southern Observatory (ESO) i ett pressmeddelande den 16 april.

Lennart Lindegren, som är delvis pensionerad astronom vid Lunds universitet, har arbetat med Gaia-projektet sedan 1995 och kollegan David Hobbs kallar honom för gudfadern bakom metoden som låter Gaia kartlägga rörelsen hos 2 miljarder stjärnor.

Det svarta hålet har en massa som motsvarar 33 solar och är det största 'stellära' svarta hålet vi känner till i vår galax.

”Slumrande svart hål”

Det är även ett ”slumrande” svart hål, berättar Lennart Lindegren.

– Man kan inte se det, utan det enda sättet man har kunnat se det är att gravitationen påverkar en stjärna som ligger relativt nära det här svarta hålet, säger han.

Upptäckten kan hjälpa oss att bättre förstå både svarta hål och vintergatans äldre stjärnor, menar Lennart Lindegren.

I intervjun förklarar Lennart Lindegren mer om upptäckten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.