Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Andersson på organisationen Gröna Arbetsgivare, får ta emot många samtal från oroliga odlare som behöver utländsk arbetskraft. Foto: Hans Larsson SVT

Stängda gränser drabbar skånska odlare

Uppdaterad
Publicerad
Stängda EU-gränser i coronautbrottets spår kan bli ett hårt slag för skånska odlare. Många är helt beroende av utländska säsongsarbetare för att klara odlingssäsongen.

Vårbruket i Skåne är igång och redan nu behövs arbetskraft till den gröna näringen.

– Vissa gränser är fortfarande öppna, så polacker kommer till exempel in, men det räcker inte med bara polsk arbetskraft hela säsongen, säger Lena Andersson på organisationen Gröna Arbetsgivare.

”Ingen vet hur det blir”

Plockningssäsongen börjar i maj och pågår hela sommaren och in på hösten. För att klara den, behövs arbetskraft från flera länder inom och utanför EU.

Framför allt hämtas säsongsarbetare från Ukraina, Vitryssland och Thailand, men eftersom EU har stängt gränserna från tredje land, är det osäkert om och när de kan ta sig hit. För till exempel bärodlarna börjar det bli bråttom.

– Jordgubbsodlarna har ett par veckor under sommaren som de plockar och det är då de ska få in sina pengar. De vill ju veta om de kan plantera nu, säger Lena Andersson.

Men Lena Andersson har också förståelse för att situationen ser ut som den gör.

– Det är ju ingen som vet hur det blir. Man får ta en vecka i taget, så enkelt är det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet