Hjalmar Falck jobbar för gatukontoret i Malmö stad och konstaterade för några veckor sedan att lekplatsen behöver bättre belysning. Foto: Mikael Nilsson/Anders Roos

Ny belysning var planerad för platsen där våldtäkten hände

Uppdaterad
Publicerad

Redan för ett par veckor sedan konstaterade gatukontoret att belysningen på lekplatsen i Malmö där en 17-åring blev våldtagen natten mot lördagen behövde bli bättre. Nu väntar starkare belysning och kvällsvandringar i området.

Ny belysning är beställd och gatukontoret satsar på att få upp den så snart som möjligt.

– Vi var och tittade på lekplatsen för ett par veckor sedan, redan då kunde vi se att belysningen behövde förstärkas. Det är mycket grenar som hänger ner och det är mörkt i de här kvarteren, säger Hjalmar Falck, utvecklingssamordnare på gatukontoret i Malmö stad.

Vad tänkte du när du fick höra om händelsen?

– Det första jag tänkte på var att det var väldigt synd att vi inte hade fått upp det. Man måste ha full insyn på natten på sådana här platser, men vi hinner inte med allt. Nu har nya armaturer kommit så vi drar igång arbetet på måndag.

”Beställt att vi ska klippa ner träden”

Den 17-åriga flickan ska ha blivit utsatt för våldtäkten strax innan klockan tre på natten. Hjalmar Falck tror att ljusare platser minskar risken för brott.

– Det är beställt att vi ska klippa ner träden och ansa ordentligt, en del har vi redan gjort, men vi har inte fått upp belysningen. Det är synd eftersom ljus kan ha en avskräckande betydelse, säger han.

Ett antal föreningar ska nu börja kvällsvandra i området.

– Vi har ett möte i början av januari för att se hur vi kan dra igång, det är möjligt att det går snabbare nu. Vi har haft en våldtäkt bara några hundra meter bort vid Södervärn, det känns klokt att hitta lösningar där vi ökar antalet människor som rör sig i området på kvällarna.

Tror du att det hjälper mot den här typen av händelser?

– Det kan ha en viss betydelse men absolut inte vara det enda eftersom det bygger på frivilliga krafter. Det är oerhört svårt att värja sig mot den här typen av tragiska händelser men vi måste alla dra vårt strå till stacken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta gruppvåldtäkterna i Malmö

Mer i ämnet