Foto: SVT

Svårt hitta ansvarig för romregister

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen har krävt att få veta vem som var ansvarig för det så kallade romregistret. Men det går inte att avgöra eftersom att så många personer var inblandade menar Skånepolisen.

– Det är en delvis komplex bild i den meningen att många har varit involverade i det, säger Hans Nordin som är biträdande länspolismästare i Skåne till P4 Malmöhus.

JO vill veta vem på Skånepolisen som var ytterst ansvarig för hanteringen av det så kallade romregistret med närmare 5 000 personer, varav de flesta var romer.

Likaså vem som ansvarade för att uppgifterna inte togs bort när de inte längre behövdes för brottsutredning. Skånepolisens utredning visar dock att något rakt svar på vem som är ansvarig inte går att ge.

Enligt polisens svar till JO hade chefen för länskriminalen, som i dag är Stefan Sintéus, ett övergripande ansvar – men han var inte chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Lund där man beslutade att upprätta databaserna och också arbetade med dem.

Till hösten räknar JO med att komma med sitt beslut i granskningen, rapporterar P4 Malmöhus. Den kritiserade databasen har enligt polisen förstörts, men uppgifter från den har samlats en ny.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisens romregister

Mer i ämnet