Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap, förklarar varför Sverigedemokraterna väljer att toppa sin riksdagslista med 60 namn de vill ha in. Foto: SVT

Sverigedemokraterna väljer att toppa sitt lag till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Det står partierna fritt att skriva in en skåning på en riksdagsvalsedel i Göteborg eller Stockholm och att skriva en norrlänning på en skånsk riksdagsvalsedel. Bostadsbandet gäller inte i riksdagen, däremot på lokal och regional nivå.

I morgon, tisdag, öppnar riksdagen. Flera av Sverigedemokraternas skånska riksdagsledamöter representerar ett annat valdistrikt än där de är bosatta. Både Patrik Jönsson från Hässleholm och Jörgen Grubb från Malmö ska den kommande mandatperioden representera Västra Götaland.

De sitter med andra ord på ”fel” bänk i riksdagen.

Valet 2022 Skåne

– Det är helt okej att göra så och det är partierna överens om. Men Sverigedemokraterna är det enda av de etablerade partierna som har en rikslista, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Se i videon när han reder ut tre frågor om varför SD har en rikslista och vad det innebär för demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet