SVT Nyheter Skånes Tove Hansson, Natalie Medic och Ylva Esping låg bakom satsningen ”All inclusive för gängkriminella” Foto: SVT

SVT Nyheter Skånes granskning nominerad till Guldspade

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad betalade miljontals kronor till ett stödboende som bland annat skulle få kriminella att byta bana. Men SVT Nyheter Skåne avslöjade att gängkriminella använde stödboendets lägenheter som bas. Nu kan granskningen få pris.

– Det är naturligtvis hedrande att bli nominerad till den grävande journalistikens finaste pris i Sverige, säger Ylva Esping, en av reportrarna bakom granskningen.

Tillsammans med Tove Hansson och Natalie Medic avslöjade hon hur Malmö stad betalat stora summor för stödboende åt kriminella, bland annat en lyxlägenhet. Men istället för att lämna sitt kriminella liv fortsatte gänget att begå brott med lägenheten som utgånsgpunkt.

– Det var tack vara att så många källor ville prata med oss som vi kunde avslöja det här missförhållandet, säger Tove Hansson.

Efter avslöjandet slutade Malmö stad att placera kriminella i stödboende. Konkurrensverket inledde dessutom en utredning av kommunens agerande – boendet upphandlades aldrig enligt lagen om offentlig upphandling. Under flera år betalade Malmö stad totalt 70 miljoner kronor till företaget utan ramavtal eller upphandling.

– Det kan vara svårt att få resurser till större gräv på lokala nyheter, men betydelsen av den här typen av avslöjande är enorm, säger Natalie Medic.

Klicka här för att ta del av hela granskningen.

Guldspaden är ett prestigefullt pris inom svensk journalistik som delas ut av föreningen Grävande Journalister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stödboende blev bas för kriminella

Mer i ämnet