Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. Foto: Tove Hansson

Sydsvenskans kulturchef: Tillåt demonstrationer under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen hölls protester mot coronarestriktionerna på flera orter i Sverige, bland annat i Malmö.

Sydsvenskans kulturchef Ida Ölmedal var på Gustav Adolfs torg och såg hur polisen skringrade folksamlingen. Hon menar att demonstrationer bör undantas från förbudet för folksamlingar på fler än åtta personer.

– Det är en jättedålig idé att demonstrera i det här läget. Men det är inte samma sak som att det ska vara förbjudet, säger hon.

En stor insats med ridande polis och poliser i hjälm och skyddsmask avbröt lördagens demonstration i Malmö. Ett tiotal deltagare omhändertogs eller avvisades handgripligen från platsen.

– Jag tror att den här rörelsen som drivs mycket av konspirationstänkande kan få vatten på sin kvarn när det blir en så massiv polisinsats, säger Ida Ölmedal, kulturchef på Helsingborgs Dagblad och Sydvenskan.

”Är rädd att vi vänjer oss vid tanken”

I en kulturartikel i Sydsvenskan skriver hon att en inskränkt mötesfrihet kan riskera att bli något svenskarna vänjer sig vid.

– Just demonstrationsfriheten är speciell. Den är till för att man ska kunna kanalisera åsikter som inte plockas upp av etablerade partier. Därför finns det särskilda skäl för att när det gäller just demonstrationer så ska rätt mycket av makten ligga hos medborgarna – de ska få tänka själva kring vilka risker de vill ta. Nu är jag rädd att vi håller på att vänja oss av vid den tanken, säger hon och tillägger att det alltid har inneburit vissa risker att demonstrera.

Hör henne i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet