Våg av smuggelhundar under pandemin: ”Det är inte djur i deras ögon”

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket har aldrig stoppat så många smuggelhundar som de gjorde under förra året. Under 2021 stoppades 523 hundar, varav de flesta vid gränserna i södra Sverige. Det är nära nog en fördubbling från föregående år.

– Under hela pandemin har det bara gått spikrakt uppåt, säger Tullverkets gruppchef Niklas Delin.

När hemarbete blev en allt vanligare del av många svenskars liv ökade också suget efter att skaffa hund. Den ökade efterfrågan har dock lett till både högre priser och längre väntetider för den som vill köpa en valp från svenska uppfödare.

Många har då valt att söka sig utanför landets gränser i sitt sökande och Tullverket har sett en kraftig ökning av hundsmugglingsärenden.

– Det är inte djur i deras ögon, det är pengar, säger Tullverkets gruppchef Niklas Delin om hundsmugglarna.

Hundarna har ofta ”rätt” dokumentation

Den största oron från myndigheternas sida är att rabies ska komma in i landet och smitta djur och människor. Som köpare bör man därför säkerställa att man vet var hundarna kommer ifrån, att uppfödaren har goda förhållanden för sina djur och att all dokumentation är i ordning innan resan till Sverige påbörjas.

Detta kan dock vara svårt att göra utan att man själv besöker säljaren och även om pass och intyg för djuren ser ut att stämma finns det inga garantier för att papprena är riktiga.

– Det finns korrupta veterinärer som utfärdar intyg. Om du har ett hundpass från Bulgarien till exempel så är det väldigt svårt att lita på att allting stämmer som står i denna handlingen, säger Tullverkets gruppchef Niklas Delin.

Inga tecken på minskning

Trots att de flesta pandemirestriktionerna nu har släppt och många har återvänt till sina arbeten har Tullen inte märkt av en minskning vad det gäller smuggelhundarna. Dessutom är man väl medveten om att långt ifrån alla smuggelhundar stoppas.

– Mörkertalet är väldigt stort då Tullverket inte alltid kan stå vid alla stora gränsövergångar. Många av de vi stoppar får vända tillbaka till utlandet och majoriteten av dem försöker komma in igen via en annan gränsövergång där de hoppas att det är obemannat, säger Niklas Delin.

Så många hundar stoppas i tullen

2021

Antal stoppade hundar: 523 (Region Syd 336)

Antal avlivade hundar: 86

Återutförsel: 377

Karantän/hemkarantän: 46

2020

Antal stoppade hundar: 294 (Region Syd 211)

Antal avlivade hundar: 95

Återutförsel: 169

Karantän/hemkarantän: 23

2019

Antal stoppade hundar: 210 (Region Syd 96)

Antal avlivade hundar: 22

Återutförsel: 153

Karantän/hemkarantän: 34

Källa: Tullverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.