Foto: Foto: Lunds kommun/Kennet Ruona/SVT

Traditionella firandet i Lund ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget traditionellt valborgsfirande i vare sig Uppsala eller Lund i år heller. Det beslutet är redan fattat.

Valborg i Lund är något utöver det vanliga. Eller det brukar vara det. Men i år så gör coronapandemin att firandet ställs in. Det beskedet kommer från kommunledningen. Därmed ställs den stora spontanfesten i Lunds stadspark in för andra året i rad.

– Vi kommer att återkomma med ett besked om vilka lösningar det blir på sista april i Lund. Men jag kan säga som så att det inte kommer att vara läge för att ha Sveriges största spontanfest i Lunds stadspark i år heller, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Coronavirus i Skåne

Kanske inget gödsel

När firandet förra året ställdes in spred man ut hönsgödsel i Stadsparken för att undvika spontanfirande.

– Förra året hade vi helt andra verktyg. Nu finns det till exempel en pandemilag där man kan förhindra den här typen av folksamlingar. Förra året fanns inte det och då var det här tilltaget vad som lämpade sig bäst, säger Philip Sandberg (L).

”Ont i hjärtat”

Även i Uppsala ställs firandet in.

”Att som Uppsalabo ställa in valborg gör ont i hjärtat. Men att i rådande situation planera för att samla 150 000 personer i city är inte försvarbart. Det förstår nog alla Uppsalabor. Nu laddar vi om för nästa år”, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, i ett pressmeddelande.

Beslutet fattades gemensamt med övriga aktörer inom valborgssamarbetet, bland annat Uppsala universitet och polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet