Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Verksamhetschefen Tanja Stojanovic-Lazarevic och sjuksköterskan Kije Preteni visar upp den tillfälliga ingången till covidprovtagningen. Foto: Johan DerneliusVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stort tryck på covidtester – vårdcentral testar på plats

Uppdaterad
Publicerad

Det finns två sätt att ta ett covidtest i Skåne: i sin bil på en provtagningsplats eller via ett apotek. Men tiderna vid 1177 är begränsade och flera vårdcentraler får samtal från oroliga patienter som vill komma och testa sig.

Den som villl testa sig för covid ska alltså egentligen inte vända sig till en vårdcentral. Men SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med vårdcentraler som berättar om att allt fler patienter ringer och vill boka tid för covidtest.

Vårdcentralen Fagerängen i Trelleborg har sett detta problem och erbjuder nu covidtest på plats till så många som möjligt.

– De patienter som inte kan göra ett självtest inom rimlig tid är välkomna till oss, säger Kije Preteni, som arbetar som sjuksköterska och teamleader på vårdcentralen.

Patienter slussas till 1177.se

På hemsidan 1177.se finns följande text: ”Du måste ha ett svenskt personnummer och e-legitimation för att kunna beställa självtestet. Du kan bara beställa testet till dig själv eller när du är ombud för ett barn som är mellan 6 och 12 år. Barn som har fyllt 13 år beställer testet själv.”

Få vårdcentraler genomför covidtester i samman utsträckning som Fagerängen. Men enligt Region Skåne ska vårdcentraler kunna erbjuda det i vissa fall.

– Om man nu inte har möjlighet att använda sin e-legetimation så har de ett uppdrag att göra dessa tester, berättar Maria Wogensen på Region Skånes presstjänst.

Sluss på baksidan

Många vårdcentraler är inte byggda för att ha en speciell infektionsmottagning. På vårdcentralen Fagerängen fanns ingen. Men nu används en dörr på baksidan som en sorts sluss.

– Vi tar hand om alla patienter som ringer och som inte fått någon tid för att testa sig på 1177.se. Dessa får komma hit till oss och testa sig samma dag, säger Tanja Stojanovic-Lazarevic, som arbetar som verksamhetschef och läkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet