Foto: SVT

Vellinge taxi granskas på nytt

Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjande om att Vellinge taxi saltat räkningar för färdtjänst i Trelleborg och Svedala, reagerar nu också Vellinge. Kommunen begär efter en granskning nya fakturaunderlag för särskild skolskjuts.

Vellinge taxi har de senaste fem åren fakturerat Vellinge kommun drygt elva miljoner kronor för särskild skolskjuts.

Det blir ofta långa resor eftersom Vellinge inte har gymnasium för särskoleelever. De åker istället till Malmö och Trelleborg.

När tjänstemännen i Vellinge såg SVT Nyheters avslöjande om stora felaktigheter i fakturorna för färdtjänst i Trelleborg och Svedala, började de titta extra noga på fakturorna för särskild skolskjuts.

– Det såg vi på tv, säger Staffan Magnusson som sköter betalningen av fakturorna till Vellinge taxi.

1500 kronor för en taxiresa

Efter att han tittat på faktaraunderlagen slog han larm till kommunledningen. Vellinge kommun har nu begärt in nya underlag och rättningar av fel i fakturor för 2017.

– Det är naturligtvis viktigt att vi får ett riktigt underlag för den fakturering som sker så att vi betalar för de tjänster som är utförda. Därför har vi också begärt ett kompletterande underlag, säger Gustav Schyllert (M), ordförande i utbildningsnämnden i Vellinge.

SVT Nyheter har granskat fakturaunderlagen för särskild skolskjuts i Vellinge. Ett av otaliga exempel: En taxiresa från gymnasiet i Malmö till Skanör, med två stopp i Vellinge på vägen, borde enligt avtalet kostar 500 kronor. Kommunen faktureras istället för 1500 kronor. Den redovisas som fyra olika körningar från Malmö.

”Ser fram emot deras förtydligande”

Taxibilarnas nummer och resornas klockslag, som framgår av vissa månaders fakturaunderlag, visar att det oftast handlar om samåkning. Men kommunen faktureras som om det är olika resor.

Mellan 2013 och 2017 hade Vellinge taxi ett avtal som gav 110 kronor per mil för särskild skolskjuts. Sedan 2013 har Vellinge betalat drygt elva miljoner kronor för tjänsten.

– Det är kusligt mycket pengar. Jag ser med spänning fram emot deras förtydligande och rättning, säger Staffan Magnusson.

Svarar inte på mejl och telefon

Senast vid månadsskiftet ska Vellinge taxi lämna nya fakturaunderlag. SVT Nyheter har sökt vd Jörgen Nilsson i flera dagar, men han har inte svarat på mejl och telefon.

Vellinge taxi har också avtal om att utföra färdtjänsten i Vellinge. Avtalet har ett fast pris på 730.000 kronor per månad, oavsett antal körda mil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer