Foto: SVT

90 personer drabbade av magsjukan i Gamleby

Publicerad

Västerviks kommun fortsätter att kartlägga magsjukan som drabbat elever och personal på Åbyängskolan i Gamleby. Enligt kommunen har 90 personer drabbats av magsjukan.

Det var i helgen som ett stort antal elever och personal på Åbyängskolan inom några timmar fick magsjuka och misstankarna riktades snabbt mot fredagens skollunch då hamburgare serverades. Kommunen utreder nu vad magsjukan beror på.

– I nuläget vet vi inte vilken smittkällan är men fallen tyder på att det är en smittsam vinterkräksjuka med ett förhållandevis kort förlopp. Vinterkräksjuka orsakas av ett virus. Vi fortsätter att utreda olika tänkbara scenarior och försöker genom uteslutningsmetod och analyser av inkomna uppgifter ringa in smittkällan, säger Carolina Stalebrant miljöchef på Västerviks kommun i ett uttalande på kommunens hemsida.

Under tisdagen finns uppgifter om att totalt 90 personer ska ha varit eller är drabbade av magsjukan, 44 elever är hemma under tisdagen och 35 som varit hemma har kommit tillbaka idag, enligt Västerviks kommun.

Skolans ordinarie verksamhet är igång och som extra åtgärd har skolan satt in extra städning, proverna på maten har skickats in för analys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer