Östra skolan i Färjestaden skickade hem sina högstadieelever på torsdagen. Genrebild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ännu en Ölandsskola går över till distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags meddelade Mörbylånga kommun att eleverna på Färjestadens högstadium får studera på distrans resten av vecka. Nu övergår även eleverna på grannskolan Östra skolan till distansundervisning på grund av konstaterad smitta.

Det var i början av veckan Färjestadens högstadium skickade hem sina elever efter att smittspridningen ökat på skolan. Det handlade då om 15-20 elever. Dagen efter kunde SVT berätta att en av eleverna, en 15-årig pojke var inlagd på sjukhus, och pojkens anhöriga berätta att de smittade ungdomarna i Färjestaden tillhör samma bekantskapskrets.

En personal och tre elever

Nu går även Östra skolan över till distansstudier, och högstadieeleverna får jobba hemifrån under fredagen.

– Det är två elever i årskurs sju och två i årskurs åtta som har testats positivt samt en i personalen, säger Jessica Svärdh, rektor på Östra skolan.

– Personen i personalen var dubbelvaccinerad.

Dessutom finns det fem konstaterade fall bland niondeklassarna, som gör sin PRAO nu och har alltså inte undervisning  på skolan.

Beslutet om att stänga skolan och övergå på distans fattades på onsdagen, och det är tänkt är att eleverna ska kunna återgå till skolan redan på måndag.

– Tanken är att vi har undervisning på förmiddagen, och sedan sker det utvecklingssamtal på distans under eftermiddagen, säger Jessica Svärdh.

Nytt beslut på måndag

Skolan fattar sina beslut efter att ha konsulterat Smittskyddet. Nya beslut angående eventuell distansundervisning sker från dag till dag.

– Vi har jättebra kontakt med Smittskyddet. De kallar inte våra fall för ”utbredd smitta”, säger Jessica Svärdh.

Skolan uppmanar man all personal och alla elever att testa sig. Hur smittan startat är oklar, men Jessica Svärdh menar att smittspridningen inte skett på skolan.

– Det har hänt på fritiden. Det kan vara att man samlats på gymnasiemässan, eller på innebandyträningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av eleverna som smittades på skolan i Färjestaden fick läggas in på sjukhus. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet