Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lantbrukaren Patrik Axelsson berättar i videon om varför han redan i mars ville erbjuda sommarjobb till ukrainska kvinnor. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Han anställde jordgubbsplockare från Ukraina redan i mars

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas vara rekordmånga bärplockare i Sverige under sommaren. När kriget bröt ut i Ukraina valde Patrik Axelsson att tidigt anställa kvinnor från Ukraina. Delvis även för att hjälpa.

– Det var ett klokt beslut och kvinnorna har visat stor tacksamhet, säger lantbrukaren Patrik Axelsson.

Antalet ansökningar om arbetstillstånd hos Migrationsverket för att jobba som bärplockare är rekordmånga det här året. Hittills har det kommit in 4 473 ansökningar och de väntas stiga till över 7 000 innan året är slut, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Hultsfred

Axelssons i Aby, som finns i Målilla, har ungefär 40 säsongsarbetare från olika länder. Åtta personer från Ukraina brukar jobba här under sommaren. När kriget bröt ut ville företaget hjälpa sina säsongsanställda.

– Vi hade tomma bostäder och då kontaktade vi dem och frågade om de vill komma med sina familjer. De nappade direkt, säger vd Patrik Axelsson.

I videon ovan kan du höra Patrik Axelsson berätta mer.

Engagerande att höra deras historier

När bärplockarna kom till Sverige fick de bostad och jobb direkt. Andra frivilliga hjälpte också till, säger Patrik Axelsson.

– Det är väldigt engagerande att arbeta med flyktingar. Bara att sitta och prata med dem om hur det är hemma i Ukraina. Då visar de bilder och berättar om sin oro för kriget, om upplevelserna och de starka känslorna. Man blir helt slut.

Tacksamhet och arbetsglädje trots kriget

Trots att det är krig i Ukraina så märks den positiva energin i arbetet, menar Patrik Axelsson.

– De visar stor tacksamhet över att de fick komma hit. De har stor arbetsglädje, vilket jag förvånas över med tanke på situationen de har hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet