Nätdrogförsäljare misstänks flytta till darknet

Publicerad

Enligt polisen så kan en del aktörer ha lämnat sin öppna nätdrogsförsäljning för en mer anonym tillvaro på det så kallade darknet. Deras trogna kundkrets tros ha följt efter.

SVT Nyheter Småland har rapporterat om ett Växjöföretag som i sex års tid helt öppet sålt nätdroger. Nu meddelar företaget att de avslutar verksamheten. Men polisen säger att de sett mönster i att öppna drogsidor flyttar sin försäljning till mer slutna forum.

– Det är en hypotes från vår sida. Internationellt har man gjort iakttagelser att en del aktörer fångar in en kundkrets på det öppna nätet som man sedan tar med sig till darknet där vi får svårare att identifiera personerna bakom, säger Stewe Alm, analytiker vid polisens nationella operativa avdelning (NOA). 

Omkring tio öppna drogsajter

Enligt polisen så minskar de inhemska sidorna på nätet som säljer oklassade missbrukssubstanser. När spice-epidemin var aktuell 2014 fanns det över 20 stycken, idag är antalet nere på omkring 10. 

– Sverige har haft relativt stora problem med den här typen av distribution av narkotika. Men att den öppna försäljningen verkar minska kan även tillskrivas en kraftig motreaktion från samhällets sida, säger Stewe Alm.  

Men samtidigt som polisen skaffat sig mer kunskap om marknaden med nätdroger är det med nuvarande lagstiftning svårt att få försäljare lagförda. 

– Där ligger problematiken. Vi har i många avseenden en omodern lagstiftning inom det här området, säger Stewe Alm.  

Lagförändringar på gång

Nyligen kom ett förslag från regeringen om att ändra lagen för att lättare komma åt nätdrogerna. Bland annat ska polisen få möjlighet att anonymt köpa nya substanser för att snabba på utredningsprocessen. 

– Vi kommer få bättre verktyg för att ligga i frontlinjen men det krävs mer, säger Stewe Alm.

Polisen jobbar just nu med flera egna förslag på förändringar och tillämpningar av rådande lagstiftning. 

– Det  handlar om att använda lagen på ett mer effektivt sätt. Ett exempel är åtalet mot en nätdrogsaktör som just nu just prövas i domstol rörande vållande till annans död, säger Stewe Alm. 

Enligt polisen kommer domen, som kommer i slutet på maj, bli en avgörande faktor för försäljningen av de farligaste substanserna. 

– De signaler som en sådan här rättegång sänder ut är oerhört viktiga, avslutar Stewe Alm. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer