De sex undersköterskorna på avdelningen har samtliga fått skriftliga varningar och omplacerats på nya ställen inom kommunen. Foto: TT/Arkiv

Struntade i tandborstningen på äldreboendet – undersköterskor får jobba kvar

Publicerad

De sex undersköterskor som omedelbart stängdes av efter att vanvård uppdagats på det äldreboende i Västervik de jobbade på får behålla jobbet. Kommunen har i sin utredning inte kunnat se skäl till avsked gällande specifika individer, utan talar istället om en osund ”gruppdynamik” som utvecklats på avdelningen.

Det var en vikarie som i april larmade om missförhållanden på avdelningen som pågått under en längre tid. Bland annat så struntade personalen i att borsta tänderna på några av de boende och valde för stora blöjor för att slippa byta lika ofta.

Nu är Västerviks kommuns Lex Sarah-utredning klar kring händelsen, och man har också fattat beslut om de anställdas framtid.

Västervik

Gruppdynamik bakom brister

– Vi har landat i arbetsrättsliga disciplinåtgärder i form av en skriftlig varning och en förflyttning, säger Jörgen Olsson, socialchef på Västerviks kommun.

Varför får de behålla jobbet?

– Vi har sett i den utredning vi gjort att det här kan handla om en gruppdynamik, att det fungerat dåligt i gruppen. De här disciplinåtgärderna i form av förflyttning innebär att de här medarbetarna arbetar inte tillsammans längre. Skriftliga varningen innebär också att om det här skulle upprepas så blir man nog med all säkerhet av med sitt arbete.

”Måste ha mer kontroll”

IVO har gått igenom kommunens egen utredning och anser att kommunen gjort tillräckliga åtgärder för att undvika att det sker igen. Framför allt måste kommunen göra mer noggranna uppföljningar så att individuella beslut och vårdplaner faktiskt följs ute på avdelningarna.

– Det gäller att vi måste ha mer kontroll, och mer nära ledarskap i de här frågorna, säger Jörgen Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet