• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Christine Olsson/TT

Förvåning i Kalmar över stängda förlossningsrum i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att en del av de födande mammorna i Växjö kommer att behöva hänvisas till grannlän i sommar kommer som en överraskning för ansvarig i Kalmar.

Två förlossningsrum på Centrallasarettet i Växjö kommer att stängas mellan vecka 25 och vecka 30. Och kvinnor från Kronobergs län kan istället komma att hänvisas till grannlänen för att föda barn.

– Det här var nytt för mig, jag har inte riktigt hunnit ta ställning till det än, säger Gunnel Lindell som är basenhetschef för kvinnokliniken på länssjukhuset i Kalmar.

Krisen på BB i Växjö

I ett brev till till barnmorskorna i Växjö har sjukhusledningen informerat dem om att två förlossningsrum kommer att stängas under sommaren på grund av otillräcklig bemanning.

I brevet skriver centrumchef Annika Hull Laine dessutom att: ”Ytterligare en åtgärd blir att regionen kommer att kontakta närliggande landsting och regioner och informera om att vi kommer att behöva hänvisa födande kvinnor under sommaren.”

Ingen ökad kapacitet i sommar

Den informationen har dock ännu inte nått grannlänet Kalmar län.

– Nej, det här var nytt för mig, så jag har inte hunnit ta ställning än, säger Gunnel Lindell.

Gunnel Lindell som är basenhetschef för kvinnokliniken på länssjukhuset i Kalmar säger att de båda grannlänen Kalmar och Kronoberg även tidigare hjälpts åt.

– Det har ju gått patienter i båda riktningarna mellan de båda landstingen förr. Fast för sommaren har vi ju ingen ökad kapacitet. Men vi försöker hålla våra platser öppna, säger hon.

SVT Nyheter Småland har förgäves sökt kommentarer från region Jönköping och region Halland.

Löneläget för en barnmorska

Enligt Vårdförbundets enkät som gjordes i augusti 2016 är medellönen för samtliga barnmorskor 34 300 kronor. Medellönen för barnmorskor i Kronobergs län är 33 400 kronor.

Med lön menas grundlön, inklusive fasta tillägg, men exklusive rörliga tillägg som OB eller jour.

Källa: Vårdförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på BB i Växjö

Mer i ämnet