Tre vårdtagare på Mariahemmet är smittade med covid-19. Enligt socialchef Claes Wiridén har de alla lätta symptom. Foto: TT och Farhad Khalili/SVT.

Besöksförbud på särskilda boenden i Torsås och Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredag 4 december är det besöksförbud på särskilda boenden i Torsås och Växjö kommun. Det har Folkhälsomyndigheten beslutat.

Det tillfälliga besöksförbudet gäller från klockan 13.00 fredag den 4 december till 12 december. Efter det ska nytt beslut tas.

Efter att en ny föreskrift trätt i kraft under torsdagen får Folkhälsomyndigheten ta beslut om besöksförbud på särskilda boenden för äldre för att förhindra spridning av covid-19. Besluten kan tas för hela län eller för delar av ett län.

Redan under torsdagseftermiddagen kom alltså beskedet att särskilda boenden i Växjö och Torsås kommuner inför besöksförbud.

– Folkhälsomyndigheten kan utfärda besöksförbud under kortare period. Vi begärde det hos Folkhälsomyndigheten under gårdagen och i dag fick vi beskedet att de inför besöksförbud på våra särskilda boenden, säger Claes Wiridén socialchef Torsås kommun.

Ska minska smittspridning

Det finns två särskilda boenden i Torsås kommun och på ett av dem, Mariahemmet, har covid-19 konstaterats.

  – Det här är det tredje trappsteget på trappan för att bromsa smittspridningen, säger Claes Wiridén.

Det första steget handlar om att följa hygienrutiner. Det andra handlar om att till exempel personal inte ska vandra mellan avdelningar.

– Vi vill att det ska finnas så små risker som möjligt och det är totalt besöksförbud fram till den 12:e december. Men om vi har brukare som är i livets slutskede så får anhöriga komma in, säger Claes Wiridén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet