Ulf Hedin (M) och Julia Berg (S) kommenterar beslutet att minska antalet platser för särskilt boende i Växjö Foto: SVT

Boende på äldreboendet Evelid i Växjö tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Omsorgsnämnden i Växjö kommun beslutade under onsdagen att boende på äldreboendet Evelid kommer bli tvungna att flytta när kommunen ska minska antalet platser för särskilt boende. Samtidigt beslutades att boendet Ingelshov i Ingelstad ska läggas ner.

Det finns för många platser på särskilt boende i Växjö. Omsorgsnämnden har budgeterat för 725 platser men det finns över 800 stycken. Därför beslutade nämnden på onsdagskvällen att flytta boendet Evelid och göra om det till korttidsboende.

Förslaget röstades igenom av en blågrön majoritet. Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden i Växjö, berättar att de ser allvarligt på att flytta människor från sina hem, men att åtgärden är nödvändig.

Växjö

– Vi är tvungna att göra den här förändringen för att kunna möta framtiden på ett bra sätt, säger han.

Beslutet möts av kritik

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade nej till förslaget och Sverigedemokraterna ville ha en återremittering.

Julia Berg (S), 2:a vice ordförande i omsorgsnämnden:

– Det är en stor förändring för en människa som är äldre och kanske hunnit bli dement att behöva byta omgivning totalt, säger hon.

Beslutet innebär att alla tillfälliga placeringar hamnar på Evelid och de som bor där i dag måste flytta från sina hem under 2019. Kommunen räknar med att spara omkring 6 miljoner kronor i år och 13 miljoner år 2020 i och med förändringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet