Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två museér håller på att växa fram utanför Lagan – om jaktens historia och om Cliff Burton. Följ med Krister Ljungberg in bakom kulisserna. Foto: Hans Runesson/TT, SVT

Här bygger Krister museum om Metallicas basist – får medalj av staten

Uppdaterad
Publicerad

Lokalhistorikern Krister Ljungberg har under många år engagerat sig i kulturlivet i Ljungby – bland annat genom att bevara de saker som lämnats på Metallicabasisten Cliff Burtons minnesplats i Dörarp. Nu får han Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj.

”Krister Ljungberg har på ett förtjänstfullt sätt bidragit med stort engagemang i kulturmiljöfrågor för att skapa möjligheter för andra att upptäcka kulturarvet i såväl landskap som hembygd”, skriver Riksantikvarieämbetet i motiveringen.

– Jag är otroligt stolt och glad, men jag är också ödmjuk och vill lyfta fram alla som jag jobbat med. Utan dem hade jag aldrig fått det här priset, säger Krister Ljungberg.

SVT träffade honom på Laganland utanför Ljungby, där Krister Ljungberg håller på att starta två helt nya museer – ett om jaktens historia i Sverige, och ett om Metallicabasisten Cliff Burton.

Det senare kommer visa upp både föremål som lämnats på basistens minnesplats och personliga föremål som brev samt ett trumset.

Följ med när Krister Ljungberg visar de nya museerna i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer