Foto: SVT

Cementa går vidare med nedläggningen

Uppdaterad
Publicerad

Cementa går vidare med sina nedläggningsplaner. Under torsdagen hölls förhandlingarna mellan företagsledning och fackförbundet och de slutade i oenighet.

– Företaget har för avsikt att fullfölja det förslag som lagts fram gällande avveckling av klinker- och anläggningscementproduktion i Degerhamn med sista produktionsdag den 30 april 2019, säger Cementas vd Magnus Ohlsson till SVT.

75 personer kommer att förlora jobbet när cementklinkerstillverkningen läggs ner i Degerhamn på Öland. En viss verksamhet kommer kvarstå såsom hamn, terminal och produktion av mikrocement.

– Nästa steg är att turordningsförhandling kommer inledas inom kort, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.

Enligt honom kommer man inom ett par veckor att hålla ett extrainsatt styrelsemöte för att fatta ett beslut om avvecklingen av produktionen.

Vill inte investera i fabriken 

Anledningen till nedläggningen är enligt företaget de ökade kraven inom klimat och miljö. Fabriken i Degerhamn är gammal och mindre och företaget vill istället göra nya investeringar vid de större fabrikerna.

Cementa ingår i en internationell koncern med huvudkontor i tyska Heidelberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.