Patienter med covid-19 inom Region Kronoberg har hanterats av sjukvården utan rätt skyddsutrustning. Foto: TT/arkivbild

Coronasjuka patienter vårdades utan skyddsutrusning

Uppdaterad
Publicerad
Patienter med covid-19 inom Region Kronoberg har hanterats av sjukvården utan rätt skyddsutrustning. Ett par händelser är kopplade till den coronadrabbade avdelningen på Ljungby lasarett.

I måndags kunde Region Kronoberg redovisa att 18 patienter på en medicinavdelning i Ljungby har drabbats av covid-19, varav fyra har avlidit. Även 15 i personalen på avdelningen har smittats.

Vad som har orsakat utbrottet har utredningen inte kunnat visa. Några tänkbara orsaker kan enligt regionen vara hög sjukfrånvaro och hög belastning på personalen.

SVT Nyheter Småland har begärt ut avvikelser kopplade till coronaviruset som skrivits av regionens personal. Där framgår flera fall då patienter med misstänkt covid-19 av misstag har hanterats utan skyddsutrusning – eller vistats bland andra patienter.

Händelser med drabbad avdelning

Två händelser har koppling till den drabbade avdelningen i Ljungby, även om akut- och ambulanspersonal varit mest utsatta:

  • En patient som varit inlagd för lunginflammation testas negativt för covid-19 och skickas till ett boende. Där får patienten luftvägsbesvär och skickas tillbaka till sjukhuset. Eftersom patienten veckan innan haft lunginflamation görs bedömningen att personalen på akuten inte behöver skyddsutrustning – trots att de gör en behandling som ger upphov till aerosoler. Dagen efter får akutpersonalen reda på att patienten i ett nytt test konstaterats positiv för covid-19.

  • En multisjuk patient som legat inne på avdelningen för en bakterieinfektion skickades tillbaka till ett särskilt boende. Två dagar senare försämrades patienten och fick åka ambulans till sjukhuset – för misstänkt sepsis. Varken ambulans eller akutpersonal använde skyddsutrustning mot covid-19, men efter inläggning visade sig även denna patient vara smittad.

SVT har sökt ansvariga inom Region Kronoberg för en kommentar, utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet