Känslofyllt återseende

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen landade familjen Baijric på Arlanda och det var starka känslor när David Söderlund, som genom att ge pappa Hasan jobb gjort det möjligt att komma tillbaka till Sverige, kramade om dem.

Femårige sonen David är lycklig när han försiktigt springer ett varv på flygplatsterminalens golv. Pojken har flera svåra funktionshinder och reaktionerna blev starka när familjen för ett år sedan tvingades lämna Sverige.

– Jag mår bra. Nu vet jag att allt är okej. Jag är verkligen nöjd. Jag vågade inte vara säker, eftersom jag har ett handikappat barn. Det var en stor överraskning, säger Hasan Baijric och fru Baijric fyller i.

Familjen Bajric

– Det känns jättebra. Jag hade inte vågat hoppas på detta, men jag är tacksam till alla som gjort det här möjligt.

Stor glädje

– Jag är så glad. Det är en så otrolig lättnad. Med de orden sammanfattar Anton Hultgren, präst i Hultsfreds församling sina känslor inför att familjen Baijric kommer tilllbaka till Sverige efter att de tvingats leva gömda  ett halvår utomlands.

Familjen Baijric är romer från Bosnien. Deras femårige son David var i ett mycket dåligt skick när familjen kom till Sverige.

Utsattes för hot och trakasserier

För ett drygt år sedan fick familjen beskedet att de inte får stanna, trots att de utsatts för hot och trakasserier och trots att sonen Davids hälsa stod på spel.

Deras situation blev känd och företaget Plusfamiljen i Stockholm engagerade sig genom att erbjuda fadern Hassan ett arbete i företaget.

Alldeles nyligen fick han sitt arbetstillstånd klart och i Virserum i Småland håller man som bäst på att lägga sista handen vid lägenheten familjen ska bo i.

Landar på Arlanda

På onsdagskvällen landade familjen på Arlanda och under torsdagenåtervänder de till Småland.

Anton Hultgren är präst i Hultsfred och en av dem som stöttat familjen Baijric.

– Jag känner verkligen att det finns hopp. Och det är fantasiskt att det faktiskt går att ändra och påverka det som är negativt – så att det blir positivt, säger han.

Under onsdagen har han varit i familjens lägenhet och donat.

Och när familjen anländer kommer han att vara på plats ta emot familjen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Familjen Bajric

Mer i ämnet