Foto: TT

Direktrapport: Följ rättegången om dödsolyckan på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen startar rättegången mot den 57-årige man som står åtalad för att ha kört på en familj på fyra personer på Öland sommaren 2020. Mamman och ett av barnen dog.

SVT:s reporter Kaisa Lappalainen är på plats i tingsrätten och direktrapporterar från rättegången.

Rättegången om dödsolyckan på Öland

Nu är det slut för idag och vi avslutar liverapporteringen här ifrån Kalmar tingsrätt. Tack för alla frågor och tack för att ni hängde med.

Förhandlingen kring cykelolyckan på Öland fortsätter igen på måndag.

Maria • Varför sån sekretess gällande den åtalades sjukdomshistorik, avseende epilepsi? Är det inte så att alla kort ska fram på bordet?
Varför slutade han köra bil? Det är inget hastigt påkommet, utan någonting han känt till. Har han varit frihetsberövad eller har han fått leva på som om ingenting hänt?

Jag vet inte exakt hur domaren har resonerat här men sjukjournaler brukar generellt innehålla väldigt mycket privat, känslig vårdinformation som kanske inte är relevant för just den här utredningen, men man måste ändå gå igenom allt. Men detaljen om epilepsi är inte sekretessbelagd vad jag vet.

Och angående frågan om han är frihetsberövad så är svaret: nej, det är han inte.

Det var sista vittnesförhöret för idag. Nu ska rätten planera lite för kommande rättegångsdagar och vilka av de målsägande som då ska delta.

Efteråt verkade 57-åringen inte förvirrad på något sätt utan kunde klart redogöra för sin situation på ett tydligt sätt, säger polismannen.

Rättens ordförande vill att polismannen utvecklar sin uppfattning om 57-åringens stämningsläge då när han pratade med polismannen i bilen.

"Han är rädd för att han gjort något som är galet och fel. Jag upplever att han vill få det bekräftat så att han inte själv ska råka illa ut. Han visar under samtalet inga tecken på ånger. Han undrar var han gjort och gråter flera gånger men jag upplever att det är för att han är rädd och orolig över sin egen situation." säger polismannen.

Polis var på plats omkring 10 minuter efter händelsen. Polismannen berättar att han gick direkt till 57-åringen som då stod vid sin bil. Airbagen på förarsätet hade utlösts och han hade krupit ut genom passagerardörren.

"Det är ett antal personer som står där och skriker", säger polismannen.

I andra delar av PM:et har polisen använt ordet "minnesluckor" och säger att det är "frånvaroattackerna" som åsyftas där.

Polismannen säger att han och 57-åringen går igenom 5-6 gånger vad det är som har hänt.

Nu får försvaret ställa frågor.

Försvaret frågar om hur polismannen skrivit i sin avrapportering om vad 57-åringen svarat där i polisbilen.

Frånvaroattackerna och detaljen kring att 57-åringen själv berättat att han haft sådana tidigare finns till exempel inte med nedskrivna i PM:et.

Polismannen säger dock att detta var hans minnesbild och att 57-åringen sagt detta flera gånger.

"Han kommer inte ihåg någonting från när han svänger in på Joels väg" säger polismannen.

Enligt polismannen har 57-åringen sagt, när han satt i bilen med honom, att han haft frånvaroattacker och tappat minnet tidigare. Men samtalet var långt och de pratade om många olika saker, säger polismannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet