Kammaråklagare Kjell Jannesson hoppades att olycksbilens databox skulle ge svar, men nu får han tänka om. Foto: Helmuth Petersson/SVT

Databoxen oläslig – bakslag för åklagaren efter dödsolyckan på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Olycksbilens databox som ska innehålla information om hastigheten vid kollisionen är för gammal och går inte att avläsa. Utredningen går dock vidare och ett företag anlitas för att fastställa hastigheten analogt.

Det var under onsdagseftermiddagen den 22 juli som fyra cyklister blev påkörda i Färjestaden, en pojke under 15 år och en kvinna i 45-årsåldern omkom. Strax innan var föraren också nära att köra på flera andra personer.

En viktig pusselbit i utredningen var olycksbilens databox, som skulle kunnat ge teknisk information om olyckstillfället, men den informationen kommer man inte komma åt.

Dödsolycka i Färjestaden

– Det är krockkuddeboxen som vi har tittat på och konstaterat att den är för gammal för att tömmas på vettig information, säger åklagare Kjell Janneson till SVT Nyheter Småland.

Analog uträkning i stället

Nu ska i stället ska företag som polisen brukar anlita göra en analog uträkning på hur fort den misstänkte föraren körde.

– Det kommer att göras genom olika beräkningar utifrån skador på bilen, spår på olycksplatsen och avståndsmätningar, säger Kjell Jannesson.

Mannen är fortfarande misstänkt för grovt vållande till annans död. Olyckan inträffade på en så kallad 30-sträcka och att ta reda på hur fort den misstänkte föraren körde är en viktig pusselbit i utredningen, säger åklagare Kjell Janneson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet