Rättegången hålls i säkerhetssalen på Attunda tingsrätt i Sollentuna. Foto: SVT

Dödsskjutningen i Växjö: SVT direktrapporterade från rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har rättegång pågått gällande mordet i Växjö där en 28-åring sköts ihjäl på en cykelväg. SVT Småland var på plats i säkerhetssalen på Attunda tingsrätt i Sollentuna. Följ vår direktrapportering här.

Det var natten till den 11 september 2021 som en 28-årig man sköts till döds med flera skott i Växjö.

Två tonåringar är åtalade för att ”tillsammans och i samförstånd” ha planerat och genomfört mordet, trots att endast en av dem avfyrat de dödande skotten. Skjutningen ska ha varit en del av en pågående gängkonflikt.

Utredningen beskrivs av åklagare Emma Berge som ”den största någonsin i Kronoberg”.

Rättegång – dödsskjutningen i Växjö

Det är det här vittnet står på hyreskontraktet för bilen. Han säger att det var en vän till hans lillebror som precis fått körtkort som ville att han skulle hyra en bil. Han lämnade den sen vidare och satt hemma resten av kvällen eftersom han var förkyld säger han.

Nu avslutas dagens förhandlingar och även vi avrundar för dagen.

//Ida och Kajsa

19-åringen är sedan tidigare dömd för rån och misshandel i flera fall, men även ringa narkotikabrott och stöld. Han har totat sex punkter i sitt belastningsregister.

Kriminalvården skriver i ett utlåtande att det sedan tidigare har bestämts att han skulle genomgå frivårdens kriminalitetsprogram "one to one". Detta har han inte skött utan har uteblivit från möten.

19-åringen debuterade tidigt i kriminalitet. Han saknar både inkomst och sysselsättning.

"Just nu har jag inte gett upp om framtiden. Bara för att jag nu sitter lite "risky" betyder inte det att jag har gett upp om livet." säger 19-åringen avslutningsvis.

Nu gås de tilltalades tidigare brottsregister igenom. När 18-åringen var 15 år dömdes han första gången för ringa narkotikabrott, och att han har därefter dömts vid ytterligare ett par tillfällen för samma brott. Även ett utlåtande från socialtjänsten läses upp. Där står det att han inte går i skolan och inte har något jobb. Han anser sig inte ha något problem med droger även om han röker på ibland. Han bor själv med sin mamma och fyra syskon.

18-åringens försvarsadvokat ställer nu frågor till honom om hans anknytning till hemlandet Somalia. Han säger att han inte minns så mycket av tiden i Somalia och att han lämnade landet när han var elva år. Han kom till Sverige när han var 14. Åren där emellan bodde han i Etiopien. Han säger sig inte ha någon kontakt med sin far eller andra personer i hemlandet.

18-åringen berättar sedan själv om sitt liv och om sina misslyckanden i skolan.

Det vittne som inte dök upp i går skulle ha hämtats in under dagen, men hämtningsförsöket har inte lyckats. Nu tar tingsrätten ett nytt beslut om att han ska hämtas in till den avslutande förhandlingsdagen på fredag.

Nu kommer brodern till den kille som alldeles nyss vittnade in i videolänken. Han har varit misstänkt för delaktighet i mordet men den utredningen är nu nedlagd.

Nu kommer ett av de nya vittnen som åklagaren har kallat, till slut in till Växjö tingsrätt och medverkar via länk. Det är han och hans bror som har hyrt bilen berättar han. Det var tre andra i bilen men en av dem kände han inte. De andra två, som han känner, var hans bror och 19-åringen. Det var vittnets bror som stod på kontraktet för hyrbilen.

Grabbarna grus

En del av bevisningen består av textmeddelande och telefonsamtal i kompisgänget som de två tilltalade tonåringarna ingår i. Polisen har kartlagt minut för minut hur gänget, elva unga män, har kommunicerat med varandra timmarna innan och efter mordet.

Kompisgänget kallar sig själva "Grabbarna grus" på sociala medier och förutom de två tilltalade ingår även två av tonåringarna som dömdes för att ha förvarat mordvapnet.

Vittne ger 18-åringen alibi

Vittnet berättar att han och 18-åringen umgicks till och från med varandra under kvällen den 10 september och natten mot den 11 september. De var inte tillsammans hela tiden men när skotten föll var de tillsammans.

Åklagaren undrar också varför vittnet inte berättat det här förrän nu. Det kan ju fria hans kompis. Han svarar "vet inte" på detta.

Hans advokat frågar också varför han berättar nu. "Jag är kallad som vittne", svarar han.

Det är 18-åringens advokat som har kallat det här vittnet. Han ber vittnet berätta vad han gjorde på fredagskvällen och natten mot lördagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Växjö

Mer i ämnet