På onsdagen klockan 11 kommer hovrättens dom i det uppmärksammade Markarydsfallet. Foto: TT

Hovrätten frikänner männen för mord i Markarydsfallet

Uppdaterad
Publicerad

En enig Göta hovrätt frikänner de två män som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten för mordet på en 70-årig man i Markaryd.
– Hovrätten bedömer att det inte alls är säkert att de åtalade gärningarna måste ha genomförts av två gärningsmän. Det kan mycket väl vara så att en av männen inte hade med brotten att göra överhuvudtaget, säger rättens ordförande Martin Andersson.

I klippet ovan kommenterar reporter Ricardo Garcia, som följt Markarydsfallet, hovrättsdomen.

Två män som tidigare dömts till livstids fängelse för mordet på en 70-årig man i Markaryd 2019 släpptes i mitten av oktober i väntan på hovrättens dom. Nu frikänner hovrätten männen för anklagelserna om att ha mördat 70-åringen och stulit mannens bil med motiveringen att det inte kunnat fastställas vem av männen som begått brotten.

”Tingsrättens fällande dom byggde till stor del på att tingsrätten ansåg att endast en gärningsman inte hade kunnat utföra de brottsliga gärningarna under den begränsade tid, en timme, som dessa måste ha inträffat. I denna del gör hovrätten en annan bedömning än tingsrätten”, skriver hovrätten i ett utlåtande.

Männen dömdes i Växjö tingsrätt för mord samt tillgrepp av fortskaffningsmedel och en av dem dömdes till försök till bedrägeri. Domen överklagades till hovrätten och på onsdagen meddelade Göta hovrätt sin dom som alltså friar båda männen gällande mordet. Den ene döms dock för försök till bedrägeri även i hovrätten.

2020-11-04. Den här artikeln har uppdaterats efter att hovrätten frikände de båda männen den 4 november 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markarydsfallet

Mer i ämnet