Kontroll efter uppmärksammat hönsplågeri: ”Inga anmärkningar”

Uppdaterad
Publicerad

Inga anmärkningar kring djurhållningen gjorde vid länsstyrelsens senaste kontroll hos äggleverantören C A Cedergrens i Mönsterås, där en händelse åtalsanmäldes för misstänkt djurplågeri tidigare i somras.

Den 19 augusti gjorde Länsstyrelsen i Kalmar län ett besök hos äggleverantören C A Cedergrens i Mönsterås för att kontrollera djurhållningen. Vid besöket, som var anmält i förtid och skedde dagtid, kunde inga brister i djurhållningen hittas.

– Denna kontroll ledde inte till några anmärkningar, utan vi konstaterade att djurhållningen var bra vid detta tillfälle och följde gällande lagstiftning, säger Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef för djurskyddsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Tidigare händelse anmäld till polis

I början av augusti åtalsanmälde länsstyrelsen en händelse som inträffat på äggleverantörens anläggning i Mönsterås och som filmats av en djurrättsorganisation och publicerats i SVT. På filmen syns hur medarbetare nattetid klämmer ihjäl hönor i en dörr, samt slår på dem med påkar.

SVT Småland visade filmen för länsstyrelsen som då valde att anmäla händelsen som misstänkt djurplågeri. Men den senaste kontrollen påverkar inte anmälan om djurplågeri.

– Det var en enskild händelse som vi har lämnat över till åklagare och polis. Detta var ju en kontroll med anledning av den händelsen, men ingenting ändras, säger Fredrik Ustrup.

Anmäld kontroll dagtid

Kontrollen som gjordes i mitten av augusti var anmäld i förtid till företaget och gjordes dagtid, trots att händelsen som länsstyrelsen tidigare åtalsanmält skedde nattetid.

– Det var en anmäld kontroll. Vi gör ett stort antal kontroller i länet, de är både anmälda och oanmälda. De sker både dagtid, kvällstid och nattetid eller när vi bedömer att vi behöver göra kontrollen för att få ut största möjliga effekt av den, säger Fredrik Ustrup och fortsätter:

– Vi ville inte bara titta på en enskild del av verksamheten, utan på hela djurhållningen. Efter att ha gått igenom underlaget tyckte vi att det var bäst förutsättningar för att göra det på det sätt som vi gjorde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hönor plågas till döds

Mer i ämnet