Fredrik Ustrup, tillförordnad enhetschef på djurenheten vid Länsstyrelsen Kalmar län Foto: Ida Svensson /SVT

Åtalsanmälan för misstänkt djurplågeri: ”Allvarligaste vi kan lämna över”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Ustrup är tillförordnad enhetschef på Länsstyrelsen i Kalmar. Kort efter att SVT visat honom bilderna på hur höns till synes plågas till döds hos äggproducenten C A Cedergren i Mönsterås inleddes ett tillsynsärende – och nu väljer Länsstyrelsen att åtalsanmäla händelsen för djurplågeri.

– Jag blev chockad av bilderna, säger Fredrik Ustrup till SVT.

Den smygtagna filmen spelades in av djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen i slutet av juni utanför ett av C A Cedergrens stall med värphöns i Mönsterås. På bilderna kan man se hur personer ser ut att försöka döda en höna genom att klämma den i en dörr, och hur man slår på hönor med påkar.

Länsstyrelsen är den myndighet som ska kontrollera att djurskyddslagarna efterlevs, och kort efter att SVT visat bilderna för Fredrik Ustrup under onsdagen valde myndigheten att starta ett tillsynsärende – och redan på onsdagskvällen skickade man in en åtalsanmälan om saken.

Hönor plågas till döds

– Det är inte så här avlivning ska gå till, det är ett sätt som inte är acceptabelt, säger Fredrik Ustrup.

”Allvarligaste vi kan lämna över”

Han bedömer händelsen som väldigt allvarlig. I anmälan rubriceras händelsen som djurplågeri – vilket är den allvarligare graden av brott mott djurskyddslagen.

– Vi anmäler ett brott som vi misstänker är djurplågeri, det är det allvarligaste vi kan lämna över till polisen.

Anmälan gäller själva händelsen, och inte företaget. Detta då man inte vet vem som utför handlingen, detta är det upp till polis och åklagare att reda ut enligt Fredrik Ustrup.

Inhyrt städbolag enligt äggproducenten

Ledningen för C A Cedergren säger att de med säkerhet vet att det inte är den egna personalen som syns på bilderna. Bolaget som man hävdar är de som syns på videon ska vara ett städbolag, men CA Cedergren vill inte uppge namnet på bolaget, så uppgifterna går inte att kontrollera. CA Cedergren återkom till SVT efter att vi intervjuat dem och uppgav då att man nu sagt upp rengöringsbolaget med omedelbar verkan.

CA Cedergren har gjort en polisanmälan

Under fredagen meddelade polisen att C A Cedergren gjort en polisanmälan gällande olaga intrång.

– En anställd på företaget har gjort en anmälan och olaga intrång på deras område under natten mellan 27-28 juni. Det finns ingen misstänkt och ingen förundersökning inleds, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Växjö.

Det är djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen som filmat vid gården efter tips om att höns for illa. Aktivister från organisationen har även tidigare filmat och dokumenterat missförhållanden för djur runt om i landet. Genom att jämföra de filmade GPS-koordinaterna på platsen som syns i filmen som aktivisterna skickade till oss mot Google Maps har SVT kunnat säkerställa att filmen är inspelad på denna gård.

Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en svensk organisation som drivs i form av ideell förening. Genom informationsspridning, manifestationer, aktioner och demonstrationer arbetar organisationen för djurs rättigheter, och anser bland annat att alla former av djurhållning är oetiskt samt förespråkar veganism.

I november 2009 publicerade gruppen smygfilmat material från svenska grisgårdar som påvisade dåliga levnadsförhållanden. Det väckte stor uppmärksamhet i media och kom att kallas grisskandalen.

Men organisationen har även anklagats för att använda sig av hot, skadegörelse och trakasserier för att driva igenom sina frågor. Bland annat i en granskning av Sveriges Radios Kaliber 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hönor plågas till döds

Mer i ämnet