Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ica-handlaren Markus Ekström i Mönsterås köper 20 procent av sina ägg från C A Cedergren. Foto: SVT/TT

Butikerna markerar efter larm om djurplågeri hos äggleverantör

Uppdaterad
Publicerad

Sedan larmet kom om att höns plågats till döds hos Sveriges största äggleverantör – C A Cedergrens i Mönsterås – markerar nu de lokala livsmedelsbutikerna.

Under torsdagen publicerades videomaterial som visar hur höns kläms ihjäl på äggproducenten C A Cedergrens gård i Mönsterås. Länsstyrelsen i Kalmar län har nu åtalsanmält händelsen som misstänkt djurplågeri, vilket har fått de lokala matvarubutikerna att markera.

– Vi ställer oerhört höga leverantörskrav och det gäller även deras underleverantörer. Cedergrens har sagt upp avtalet med saneringsfirman och är i dialog med vår leverantör kring hur de säkerställer att detta inte sker igen, skriver Kevin Bell, pressekreterare vid Coop Sverige, i ett mejl till SVT Nyheter Småland.

”Kräver god djurhållning”

Även Ica Supermarket Algots i Mönsterås – som köper 20 procent av sina ägg från C A Cedergren – tar avstånd från händelsen. Han säger att han tog illa vid sig av bilderna, men att butiken avvaktar i väntan på länsstyrelsens utredning.

– Vi som företag kräver att våra leverantörer har god djurhållning och tar ansvar, skriver Markus Ekström, vid Ica Supermarket Algots, i ett mejl till SVT Nyheter Småland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smygtagna bilder visar hur hönor plågas till döds hos Sveriges största äggleverantör. Varning för obehagliga bilder i videon. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hönor plågas till döds

Mer i ämnet