Åklagare Kjell Janneson lägger ner förundersökningen om djurplågeri hos CA Cedergrens. De misstänkta kom från en bulgarisk städfirma. Foto: SVT/Djurrättsalliansen/TT

Höns klämdes ihjäl i dörr – förundersökning om djurplågeri läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om det misstänkta djurplågeriet hos äggproducenten CA Cedergrens läggs nu ned. Ingen av de misstänkta personerna finns kvar i Sverige enligt åklagaren.

I somras släppte djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen en smygfilmad video på när höns plågas ihjäl hos äggproducenten CA Cedergrens i Mönsterås kommun. På videon ser man hur personer försöka döda en höna genom att klämma den i en dörr, och hur de slår på höns med påkar.

Cedergren aldrig misstänkta

Efter att SVT visat videon för Länsstyrelsen Kalmar valde man att åtalsanmäla och en polisutredning startade. CA Cedergrens har hörts som målsägande i målet, men har själva aldrig delgivits någon misstanke. De man misstänkt för djurplågeriet är personal från en städfirma som äggproducenten hade anställt för sanering av lokaler. 

Städföretag från Bulgarien

Men nu, cirka nio månader efter att videon dök upp, väljer åklagare Kjell Janneson att lägga ner förundersökningen.

– Det vi fick fram i utredningen var att det var något företag från Bulgarien som varit anlitat för det här. Vi har sökt på företaget och olika namn, men det finns inget av det i Sverige. Inget kontor eller liknande, säger Kjell Janneson.

Därför har det inte gått att fastställa vilka som begått gärningarna. Kjell Janneson säger också att det är svårt att samarbeta med exempelvis Bulgarien och Litauen, där en av personerna på videon kommer ifrån.

– Vissa länder kan det gå bra att få uppgifter ifrån, men från Bulgarien och Litauen är det svårt.

”Känns inte alls bra”

CA Cedergrens vd, Claes Cedergren, är besviken över att förundersökningen läggs ned.

– Det känns inte alls bra för oss. Jag tycker det är jättetråkigt att vi inte kunde komma till botten med det här och få fram vem som stod där på bryggan, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smygtagna bilder visar hur hönor plågas till döds hos Sveriges största äggleverantör. Varning för obehagliga bilder i videon. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hönor plågas till döds

Mer i ämnet