Smygtagna bilder visar hur hönor plågas till döds hos Sveriges största äggleverantör. Foto: SVT

Höns plågades till döds hos Sveriges största äggleverantör

Uppdaterad
Publicerad

En höna kläms till döds i en dörr och flera slås ihjäl med påkar. Det ser man på den smygtagna video som en djurrättsorganisation filmat utanför ett stall med värphöns tillhörande Sveriges största äggproducent – C A Cedergren i Mönsterås.

– Det är inte våra anställda på bilderna, säger Claes Cedergren, VD på bolaget AB C A Cedergren.

Det är djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen som filmat vid gården efter tips om att höns for illa. Aktivister från organisationen har även tidigare filmat och dokumenterat missförhållanden för djur runt om i landet. Genom att jämföra de filmade GPS-koordinaterna på platsen som syns i filmen som aktivisterna skickade till oss mot Google Maps har vi kunnat säkerställa att filmen är inspelad på denna gård.

Se filmen i klippet ovan.

Hönor plågas till döds

Enligt uppgifter ska stallet ha tömts på höns som skulle gå till slakt, och de djur man ser på filmen är individer som av någon anledning inte kommit med slaktbilen.

– Det finns regler för hur man avlivar höns och det man ser på filmen är inte tillåtna avlivningsmetoder. Om det har gått till så som det ser ut på filmen så är det inte acceptabelt, säger Lotta Berg, veterinär och forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som arbetar med slakt- och avlivningsfrågor.

Filmen spelades in i slutet av juni utanför ett av AB C A Cedergrens stall med värphöns i Mönsterås. Företaget producerar cirka femton procent av Sveriges ägg, vilket gör dem till Sveriges största äggproducent. I stallarna har man ungefär 1,4 miljoner värphöns.

Ingen personal nattetid

Ledningen för C A Cedergren säger att de med säkerhet vet att det inte är den egna personalen som syns på bilderna.

– Vi har ingen personal här nattetid, utan det är det här externa företaget som är här, säger Maria Cedergren som sitter i ledningsgruppen för AB C A Cedergren.

Bolaget som man hävdar är de som syns på videon ska vara ett städbolag, men CA Cedergren vill inte uppge namnet på bolaget, så uppgifterna går inte att kontrollera.

Äggproducenten ska nu utreda vad som har hänt och vilka åtgärder man ska införa.

– Det är för jävligt, det är inte godtagbart och det får inte ske, säger Maria Cedergren.

CA Cedergren återkom till SVT efter intervjutillfället och uppgav att man nu sagt upp rengöringsbolaget med omedelbar verkan.

Djurrättsalliansen

Djurrättsalliansen är en svensk organisation som drivs i form av ideell förening. Genom informationsspridning, manifestationer, aktioner och demonstrationer arbetar organisationen för djurs rättigheter, och anser bland annat att alla former av djurhållning är oetiskt samt förespråkar veganism.

I november 2009 publicerade gruppen smygfilmat material från svenska grisgårdar som påvisade dåliga levnadsförhållanden. Det väckte stor uppmärksamhet i media och kom att kallas grisskandalen.

Men organisationen har även anklagats för att använda sig av hot, skadegörelse och trakasserier för att driva igenom sina frågor. Bland annat i en granskning av Sveriges Radios Kaliber 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hönor plågas till döds

Mer i ämnet