Åklagaren Kjell Jannesson berättar att det han sett på filmen är groteskt, men inte det värsta fallet av djurplågeri han hanterat. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT / Djurrättsalliansen

Fallet med plågade höns nedprioriterat – kan ta över ett år att utreda

Uppdaterad
Publicerad

En smygfilmad video tagen vid Sveriges största äggproducent -C A Cedergren i Mönsterås – visar hur hönor kläms ihjäl och slås med påkar. Händelsen åtalsanmäldes snabbt av Länsstyrelsen i Kalmar län – men något ett avslut i fallet lär dröja. Åklagaren Kjell Janneson säger till SVT att utredningen kan ta över ett år att genomföra – på grund av polisens prioriteringar.

Under torsdagen 6 augusti publicerade SVT Nyheter en smygfilmad video – tagen av djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen. På videon ser man hur hönor kläms ihjäl och slås med påkar hos Sveriges största äggproducent – C A Cedergren i Mönsterås.

– Det ser helt fruktansvärt ut. På det man ser från filmen är det uppenbart djurplågeri det handlar om, säger åklagare Kjell Jannesson.

Men Kjell Janneson betonar att utredningen ska ta reda om dådet inträffade vid C A Cedergren – och framförallt – vem det egentligen är som utför dådet.

– Vi måste ta reda på vilka som har utfört detta och om detta faktiskt har inträffat på den här platsen, säger han.

Brotten är nedprioriterat

För att utreda detta behövs polisresurser. Men det är någonting som inte är säkert att polisen kommer att kunna hjälpa till med – de prioriterar nämligen utredningar som rör grov brottslighet.

– Det här är ärenden som inte är prioriterade hos polisen. Som åklagare kan jag inte göra annat än att be polisen att göra ”det här och det där”. Det är polisen som har bollen nu, säger Kjell Jannesson.

Kan ta ett år att klara upp

Kjell Janneson har varit åklagare i en rad ärenden som rör djurplågeri. Vissa av fallen är mer allvarliga än hönsplågeriet som SVT avslöjade, enligt Kjell Jannesson själv.

– Även om filmen ser grotesk ut så är detta inte det allvarligaste fallet jag har hanterat. Jag har ett antal misstänkta djurplågerier värre än det här som har legat ett år hos polisen, säger han.

Kjell Janneson utesluter inte att även det här fallet tar över ett år att klara upp.

– I värsta fall kan det vara så. Det här kan ta lång tid att klara upp, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.