Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska äggs vd, Jan-Olof Bohlin om händelsen i Mönsterås: ”Man blir ledsen och bedrövad när sådant här händer”. Foto: Svenska ägg / Djurrättsalliansen

Svenska äggs ordförande om kontrollerna: ”För dyrt och för mörkt på natten”

Uppdaterad
Publicerad

Jan-Olof Bohlin berättar att branschorganisationen Svenska ägg, som han är ordförande för, har personal som kontrollerar äggproducenter för att förebygga händelser som den i Mönsterås. Men kontrollerna utförs inte på kvälls- eller nattetid. Det är nämligen för dyrt och för svårt.

Under torsdagen publicerade SVT Nyheter en smygfilmad video – tagen av djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen. På videon ser man hur hönor kläms ihjäl och slås med påkar hos Sveriges största äggproducent – C A Cedergren i Mönsterås.

Svenska ägg är branschorganisation för företagen inom svensk äggnäring. Ordförande Jan-Olof Bohlin tycker att händelsen är tragisk.

– Man blir ledsen och bedrövad när sådant här händer, säger han.

”Kostar för mycket pengar”

Organisationen svenska ägg har kontrollanter som regelbundet gör kontroller på äggproducenters gårdar för att se till att djurhållningen är bra. De kontrollerar bland annat att hönsen har frizoner, livsmedelskvalitén och hönsens befjädring.

Men dessa kontroller genomförs inte på kvälls- eller nattetid. Det är för dyrt och för svårt att genomföra.

– Att folk jobbar på nätter kostar väldigt mycket pengar. Men även om de skulle arbeta på nätter har jag svårt att se hur arbetet skulle kunna genomföras i praktiken – man ser ju ingenting när det är mörkt. Och det måste vara mörkt på natten, annars blir hönsen rädda, säger Jan-Olof Bohlin.

Kan förlora den rosa bocken

Nu tar Svenska äggs regelråd över ärendet. De kommer att undersöka fallet. Om kontrollanterna upptäcker brister som företaget inte åtgärdar kan företaget bli av med den ”rosa bocken” på sina ägg.

Den rosa bocken står för ”certifierad svensk äggkvalitet”, enligt Svenska äggs webbsida. Bocken är en garanti för att hanteringen uppfyller branschens krav på djurvälfärd, livsmedelssäkerhet och smittskydd.

Hör Jan-Olof Bohlin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hönor plågas till döds

Mer i ämnet