Foto: TT

Eleverna: ”Allt som spridits ut stämmer inte”

Uppdaterad
Publicerad

I ett brev som SVT tagit del av förklarar nu eleverna, som tog upp problemen om sexuella inträdesprov, att det hela inte skötts helt rätt av skolan.

Det var vid ett bokseminarium som elever talade ut om de sexistiska problemen som förekommit i de slutna gymnasieföreningarna i Kalmar.

Men ett brev som SVT i dag tagit del av vittnar om stort missnöje från dessa elever mot skolan. De menar bland annat att en del av informationen som gick via läraren på seminariet till förbundschefen Joachim Håkansson var felaktiga. Eleverna skriver att det framför allt finns faktafel och missförstånd i vad som egentligen hänt.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Känt sig hotade

De skriver också i brevet att det som berättades på bokseminariet är berättelser dom fått via andra – och att de helt säkert inte kan veta om det finns någon sanning i det.

Däremot bekräftar dessa elever uppgifterna om att det finns sexistiska och homofobiska strukturer på skolan, något som de och flera andra påverkats av. Dessutom talar de om i brevet att elever känt sig hotade och påhoppade efter att medierna rapporterat om de sexuella inträdesproven.

Etablerad jargong

Och det finns det fler elever som tycker. En av dem är Karin Hallberg, som går tredje året på Lars Kagg-skolan.

– Jag tycker det är otryggt, och jag har känt så sedan ettan. Jag tycker det är en obehaglig stämning på skolan.

Karin Hallberg säger också att kritiken mot skolan tagits på fel sätt – vilket gör att hen tror det kommer vara svårt att förändra en redan etablerad struktur och jargong.

– Nu har alla tagit det här som personliga påhopp, att kritik mot sektionerna är kritik mot varje person som är med i en sektion, men det är inte så det är. Det är kritik mot strukturen på skolan och då måste man vara öppen att diskutera och vilja förändra, säger Karin hallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Mer i ämnet