Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Nilsson, samordnare Brottsofferjouren Oskarshamn, har egna erfarenheter av våld i nära relation. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Emelie blev misshandlad – nu stöttar hon andra brottsoffer

Publicerad

Fredagen den 25 november är Orange day, FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor. Tidigare i veckan har flera arrangemang anordnats runtom i Småland för att uppmärksamma frågan. I Oskarshamn fick gymnasieeleverna besök av Brottsofferjouren.

– Vi är här för att synliggöra mäns våld mot kvinnor och visa att det finns förebyggande arbete att göra, säger Emelie Nilsson, samordnare på Brottsofferjouren Oskarshamn.

Orange day avslutar det som går under namnet ”En vecka fri från våld” som årligen arrangeras på flera platser runtom i hela landet. Syftet är att på olika sätt uppmärksamma det samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör.

Våld i relationen

Emelie Nilsson har själv erfarenhet av att ha utsatts för våld av den hon levde med.

– Jag levde med en man som misshandlade mig. Till slut tog jag mig därifrån med hjälp av vänner, bekanta och familj.

Initiativet till veckan kommer från Unizon, riksförbundet för över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer och den ideella organisationen MÄN. Initiativet har stöd av Sveriges kommuner och regioner, Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna i landet.

Syftet är att uppmärksamma det förebyggande arbetet och inspirera till regional aktivitet för att driva utvecklingen framåt.

Källa: Unizon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oskarshamn

Mer i ämnet