Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Man borde kunna hitta andra lösningar nu när vi är mer miljömedvetna, säger Per-Ola Pettersson. Foto: SVT

Ett år efter rekordlåga vattennivåer – Hultebräan har fyllts på igen

Uppdaterad
Publicerad

Rekordlåga vattennivåer uppmättes i klarvattensjön Hultebräan i Nybro kommun för drygt ett år sedan. Stora områden var torrlagda i och med den torra sommaren. Flera ortsbor och boende runt sjön var oroliga för miljön och för att fiskar och musslor skulle dö ut. En av dem var Per-Ola Pettersson.

– Det var väldigt mycket reaktioner efter att folk sett tv-inslaget. Nu är nivåerna återställda och i år har det inte varit torrlagt på samma vis även om det kan skilja på någon meter eller så, säger Per-Ola Pettersson.

Kalmar Vatten använder vatten från sjön för att tillgodose Kalmarborna med dricksvatten, men även industrier med behov av vatten i sina produktioner. I och med den varma och torra sommaren 2018 var man tvungen att pumpa ut extra mycket och vattennivån sjönk med hela 3,6 meter. Strandlinjen hamnade cirka 70 meter längre ut än normalt.

Lutar sig på gammal vattendom

Per-Ola Petersson hade en kontakt med Kalmar Vatten efter tv-inslaget.

– De ser ju det så klart ur ett vattenförsörjningsperspektiv. De lutar sig på en 50-årig vattendom och har rätten på sin sida. Men jag tycker att det har hänt en del på 50 år och tycker man borde kunna hitta andra lösningar nu när vi är mer miljömedvetna, säger Per-Ola Pettersson.

I klippet kan du se bilder från hur det såg ut för ett år sedan och hur det ser ut i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer