Solcellerna på taket är några av de åtgärder som gjort att familjen Wallin lyckats minska sin klimatpåverkan till en tredjedel av genomsnittet i Sverige. Foto: Jan-Eric Lundberg

Halmhus och solceller har minskat familjen Wallins utsläpp

Uppdaterad
Publicerad

Varje svensk behöver minska sina klimatpåverkande utsläpp från tio till två ton koldioxid. Familjen Wallin utanför Växjö är på god väg att klara målet.

Familjen Wallins hus ligger naturskönt beläget vid skog och äng strax utanför Växjö. Huset är isolerat med halmbalar och på taket sitter solceller. Solfångare värmer vattnet och en kakelugn står för värmen i huset. För Sara och Pär Wallin har det blivit en livsstil att rädda klimatet.

– Jag vet ju att alla funderar mycket på klimatet och vart vi är på väg, säger Sara Norrby Wallin.

Klimat

Mycket cykling i vardagen

Solcellerna på taket producerar nästan 5 000 kilowattimmar el på ett år, vilket är ungefär lika mycket som huset förbrukar. Eventuellt överskott av el går ut på elnätet och ger familjen en liten extra peng. På gårdsplanen står en bil som tankas med biogas, men till vardags är det cykeln som gäller.

– Vi cyklar ju rätt mycket. Vi har åtta kilometer in till Växjö centrum. Det har rätt hög präktighetsfaktor vad vi har förstått. Men vi tycker att vi får gratis motion och naturupplevelser, säger Sara.

Utsläppen måste minska kraftigt

Enligt Naturvårdsverkets beräkning släpper vi ut tio ton koldioxid per person och år. Då ingår utsläpp av svensk konsumtion som orsakas utomlands. För att klara av målet att den globala temperaturen inte ska stiga mer än 1,5 grader – som ingår i klimatavtalet som skrevs i Paris 2015 – måste våra utsläpp ned till under två ton per person och år. Familjen Wallin klarar nästan målet. Enligt beräkningar hamnar de på 2,9 ton.

– Det går att komma ännu lägre, vi tittar på det och försöker skruva lite mer på det, säger Pär Wallin.

Vill hjälpa andra

Sara Norrby Wallin säger att det handlar mycket om att prata med andra och dela med sig av sina kunskaper.

– Att bli fler i detta och att bejaka det. Man måste inte göra alla de här sakerna. Men vi behöver visa för dem som bestämmer att vi faktiskt vill att det ska bli dyrare att exempelvis flyga. Vi vill få hjälp med att göra goda val, och det tror jag vi kan bidra med på många sätt, säger Sara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet