Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tommy Karlsson odlar regnbågslax till sportfiske. Foto: Fanny Asplund/SVT.

Friluftsintresset exploderade 2020 – då tog fisken slut i vattendragen

Uppdaterad
Publicerad

Regnbågslax blev en bristvara i vårt område under pandemiåret 2020. På grund av att fiskeintresset ökade fick fiskodlare slut på fisk tidigare än vanligt. En av dem var Tommy Karlsson i Hultsby norr om Kalmar.

Hultsbybon, Tommy Karlsson, driver en fiskodling och en sportfiskeanläggning. Han odlar regnbågslax som han använder till sin egen anläggning och säljer till en annan sportfiskeanläggning.

Tog slut i somras

Tanken var att Tommy Karlsson skulle kunna leverera fisk fram till någon gång i november, men den tog slut redan i somras.

– Det går åt mycket mer fisk nu när det är corona. Det har varit ett riktigt uppsving med fiske, så därför har fisken tagit slut mycket fortare. Det är säkert så för många fiskodlare, säger Tommy Karlsson.

Stor efterfrågan

Någon som också vittnar om att fiskeintresset ökat och därmed också efterfrågan på regnbågslax är Håkan Lagerstedt. Han har har en fiskodling i Ryssby strax utanför Ljungby.

– Vi hade fler kilon fisk än vad vi brukar, så vi hade lite tur där. Annars hade den absolut tagit slut, säger Håkan Lagerstedt.

Varför odlar man fisk och sätter i sjöar?

– Folk vill ju fiska och skulle man inte plantera fisk så skulle det bli för hård belastning på de naturliga bestånden som lax, havsöring, gädda och aborre. Man gör det för att spara på den vilda fisken. Och så är det en god matfisk, det kommer man inte från, säger Tommy Karlsson fiskodlare från Hultsby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer