Under de första två dygnen testades sig 500 personer för antikroppar mot covid-19. Foto: TT/Johan Nilsson

Flera hundra antikroppstester gjorda i Kronoberg första dagen

Uppdaterad
Publicerad

Under det första dygnet som allmänheten i Kronoberg kunnat testa sig för antikroppar har cirka 500 tester gjorts. 300 av dem har redan analyserats, men än är det för tidigt att se tendenser i resultaten, enligt smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist.

– Det är lite för osäkert såhär tidigt, vi skulle vilja få in några hundra till innan vi börjar analysera vad resultaten innebär.

Från och med onsdagen den 5 augusti kan allmänheten i Kronobergs län testa sig för antikroppar mot covid-19 på någon av länets vårdcentraler. På torsdagseftermiddagen hade 500 personer redan hunnit testa sig.

Måste boka tid

För att kunna testa sig måste man boka tid, men på vissa vårdcentraler är det redan fullbokat.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Vi släpper nya tider kontinuerligt. Samtidigt finns det lokala förutsättningar som avgör hur många man kan ta emot för att göra testet, eftersom vi måste kunna göra det covid-säkert sett till avstånd och så vidare, säger Catrin Mård, verksamhetsområdeschef för primärvård och rehab i Region Kronoberg, och fortsätter:

– Jag förstår att man som individ vill kunna ta det snabbt, men det är inget avgörande för vård och behandling. Så då kan man få räkna med lite väntetid.

Försiktig med att dra några slutsatser

Trots att det nu är möjligt att provta en större del av befolkningen för antikroppar, så är smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist försiktig med att dra slutsatser utifrån resultaten.

– De som nu väljer att ta provet är framförallt de som tror att de har haft corona. Vi vet inte hur de representerar allmänheten, och det kan riskera att visa väldigt fel innan vi hunnit provta en större del av invånarna, säger han och fortsätter:

– Ur smittspårningssynpunkt är det här en pusselbit, men inte den viktigaste. Den är inte helt avgörande för hur vi jobbar, utan i nuläget är det mer för den enskilde medborgaren som det är viktigt att testa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet