Fördämningen brast i Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

En av fördämningarna som Räddningstjänsten satte upp i Hultsfred inatt har brustit. Troligtvis kommer även fler att ha problem med att stå emot vattenmassorna.

– Det stämmer att en fördämning har brustit, säger PO Wernersson som är ställföreträdande räddningschef i Hultsfred till Smålandsnytt.

– Och det här är bara början.

PO Wernersson förklarar att allt vatten som finns i det hårt drabbade Mariannelund måste passera Hultsfred för att ta sig till ett större vattendrag, vilket troligtvis innebär att fler fördämningar riskerar att brista på grund av trycket från allt vatten.

Många drabbade
I nuläget är ett femtiotal fastigheter i Hultsfred drabbade, däribland ett snickeri som Räddningstjänsten försöker tömma på vatten.

– Men det fylls på hela tiden, så det är svårt.

Folk är uppgivna
Situationen i Hultsfred är så pass svårhanterlig att Räddningstjänsten har kallat in Hemvärnet till att hjälpa till. Överallt syns även ortsborna försöka tömma sina hus på vatten.

– Det är många som är uppgivna eftersom man vet att det bara har börjat, säger PO Wernersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i Småland

Mer i ämnet