Peter Sandwall hoppas kunna bidra med kontinuitet i rollen som Kalmar läns nya landshövding. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Reservofficer och nationalekonom: Här är Kalmars nya landshövding

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Kalmar läns nya landshövding på plats. Under måndagen gjorde Peter Sandwall sin första dag.

– Den började med lite praktiska frågor. Inom det närmaste handlar det ju också om att lära känna medarbetarna och sedan skapa det nätverket som jag behöver och vill ha med andra parter i länet, säger Peter Sandvall.

Boråsbördiga Peter Sandwall tar över som chef för länsstyrelsen efter vikarierande landshövdingen Cecilia Schelin Seidegård.

– Jag har tillbringat mer tid på västkusten än här. Men de gånger jag varit här så har det bara varit positiva intryck, säger han.

Tidigare generaldirektör för Försvarsmakten

Sandwall kommer närmast från en tjänst som generaldirektör för Försvarsmakten. Och har dessförinnan arbetat både inom Finansdepartementet och som fartygschef i flottan. Han är utbildad nationalekonom och reservofficer.

Vad hoppas du kunna genomföra under din tid som landshövding i Kalmar län?

– Det vi jobbar med är hållbar utveckling, en riktigt bra livsmiljö för alla som jobbar här och tillväxt så att länet kan växa.

Skandalomsusade föregångare

Flera tidigare landshövdingar i Kalmar län har behövs avsäga sig sina uppdrag i förtid, till följd av att de inte skött sina uppdrag ordenligt. Men det är inget som Peter Sandwall ser illavarslande på.

– Det är klart att det inte är lyckosamt för länsstyrelsen och länet när landshövdingar får lämna i förtid. Nu har ju länsstyrelsen tagits om hand av en vikarierande landshövding på ett bra sätt. Men det är klart att det blir ett avbrott i kontinuiteten så som det har varit.

Så en av din uppgifter blir att stå för kontinuitet?

– Ja, det är tanken. Det är ett sexårigt förordnande och jag har för avsikt att stanna tiden ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.