Sara, som egentligen heter något annat, fick sparken bara en vecka efter att hon berättat för chefen att hon var gravid. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Gravid fick sparken från jobbet – var inte diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen (DO) väljer att inte rikta kritik mot det städbolag i Kalmar som förra året anmäldes för att ha sparkat en anställd på grund av hennes graviditet. Att kvinnan diskriminerats kan inte beläggas, menar DO i sitt beslut.

För ett år sen berättade SVT Nyheter Småland om ”Sara” som fick sparken från sitt städjobb i Kalmar kort efter att hon meddelat chefen om sin graviditet. Uppsägningen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen som valde att inleda en tillsyn av ärendet. Nu har ett beslut från DO kommit, där man funnit att det inte är klarlagt att graviditeten var orsaken till uppsägningen.

”Tidsmässigt samband”

Det gick bara en vecka mellan att ”Sara” berättade om sin graviditet och att chefen kallade till ett möte om anställningen där hon blev av med jobbet. Men även om det enligt DO finns ett ”tidsmässigt samband” köper DO förklaringen från chefen att anledningen till mötets tidpunkt var att Saras skulle i väg på semesterledighet.

Tagit del av sms

DO har även tagit del av sms-konversationer mellan ”Sara” och chefen som de menar stödjer chefens förklaring om att han vill ändra i hennes anställning för att hon inte kunde eller ville göra alla arbetsuppgifter. Man bedömer att det inte går att bevisa att städföretaget brutit mot diskrimineringslagen vid uppsägningen.

Chefen gick med på förlikning

Enligt en kartläggning som tidningen Kollega gjort är det få arbetsgivare som döms för diskriminering i arbetsdomstolen. Oftast hinner ärendena gå till förlikning innan de hamnar i domstol.

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med ”Sara”, som i februari födde sitt barn. Hon har haft en förhandling med sin chef där de har förlikats och hon har fått kompensation för hur uppsägningen genomfördes. Sara vill i övrigt inte lämna fler kommentarer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara, som egentligen heter något annat, fick sparken bara en vecka efter att hon berättat för chefen att hon var gravid. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer