Slutna elevklubbar anklagas för sexistiska inträdesprov

Uppdaterad
Publicerad

Elever på gymnasieskolorna i Kalmar berättar nu om förnedrande inträdesprov för den som vill bli medlem i de slutna gängen. Bland annat tvingas unga flickor klä av sig och suga på dildos medan de filmas.

Det var vid ett bokseminarium som missförhållandena uppdagades. Temat för bokgruppen var maktstrukturer och strukturellt våld. I samband med det berättade eleverna om slutna klubbar och kotterier av elever på gymnasierna Stagneliusskolan, Lars Kaggskolan och Jenny Nyströmskolan i Kalmar. För att komma med i klubbarna tvingas ungdomarna genomföra förnedrande uppdrag, ofta med sexuell anknytning.

– Eleverna bad mig att föra fram det de hade att berätta, säger läraren som vill vara anonym för att inte peka ut gruppen och eleverna. De menar att de har påpekat missförhållandena tidigare, men aldrig fått gehör. 

– Ett exempel är en sektion under en elevkår som heter Bara Honor. Sökande tjejer tvingar dansa sexigt och ta av sig kläder medan de filmas. Tjejer med stora bröst prioriteras vid antagningen till denna grupp.

Tjejer utnyttjas

– Den som vill vara med i gruppen Goa Gubbs tvingas peka ut de fulaste tjejerna klädda i behå. Den sökande får också rangordna porrfilmsskådisar och får i uppdrag att sätta ett klistermärke på någon tjejs rumpa, fotografera det och lägga ut på twitter, berättar läraren.

Det handlar också om unga flickor som tvingas klä av sig offentligt och suga på en dildo, medan de filmas.

Läraren skrev ner samtliga exempel och skickade en larmrapport till gymnasieförbundets chef Joachim Håkansson på måndagen.

I rapporten skildras en verklighet som står i skarp kontrast till en gymnasieutbildning där man jobbar med jämställdhetsfrågor och värdegrundarbete. Det är både tjejer och killar som drabbas.

Upprörda elever

”Vi talar om övergrepp pojkar-pojkar, pojkar-flickor, flickor-flickor och kränkningar mot hbtq-personer. Eleverna var upprörda och ledsna och bad om hjälp att få fram informationen till någon som kan se till att det händer något”, skriver läraren i brevet till Joachim Håkansson.

Enligt tidningen Östra Småland finns det flera grupper av frimurarkaraktär på gymnasieskolorna i Kalmar där bara utvalda ungdomar får tillträde. En del av grupperna har funnits i mer än 20 år och går vidare mellan de olika gymnasiegenerationerna. Några fungerar som sektioner under elevkårerna, andra är fristående.

Representanter för elevkåren på Lars Kaggskolan i Kalmar har under dagen hört av sig och tillbakavisar anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Mer i ämnet