Suzanne från Växjö ska höra påven predika i Malmö. Hon är en av 19000 på plats i Malmö stadion. Foto: SVT/TT

Hoppas komma nära påven

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus landar i dag i Sverige. En av tiotusentals som vallfärdar till Malmö för att se honom är Suzanne Sabbak från Växjö. ”Jag håller hårt i min biljett.”

Senast katolska kyrkans överhuvud, påven, var på besök i Sverige var för 27 år sedan. Det var Johannes Paulus den andre. Ett år senare kom Suzanne Sabbak, 51 år, till Sverige från Libanon.

Full av beundran

Hon är katolik och är verksam i Sankt Mikaels församling i Växjö. I morgon tisdag på morgonen kommer hon att sitta på Swedbank stadion, tillsammans med 19 000 andra, och lyssna när påve Franciskus talar.

Påven besöker Skåne

– Jag beundrar honom. Han är modig, säger hon om påven som tillträdde år 2013.

Det historiska besöket görs med anledning av att katoliker och lutheraner tillsammans uppmärksammar 500-årsminnet av reformationen när Martin Luther framförde sina 95 teser. Därmed delade han upp kyrkan i den katolska läran och den lutherska protestantismen.

50-tal åker

Under sitt besök i Sverige har påven ett späckat schema, i dag ska han bland annat träffa statsminister Stefan Löfven, kungafamiljen och Sveriges ärkebiskop.

Från Sankt Mikaels församling åker ett 50-tal katoliker. Suzanne Sabbak följer påven via sociala medier och tycker att han är jordnära.

– Han avstår från juveler. Han är en enkel man, säger hon.

SVT Nyheter bevakar påvens besök löpande på hemsidan.

SVT bevakar påvebesöket:

Måndag

09.00: SVT börjar vår liverapportering på svtnyheter.se om det historiska besöket. Redan tidigt på måndagsmorgonen kliver SVT:s korrespondent i Rom, Kristina Kappelin, på påvens flygplan som en av fem svenska journalister som får följa med på resan från Rom till Malmö.

10.00: SVT sänder live på vår sajt inför landningen på Malmö airport.

11.00: Påven landar på Malmö Airport för ett officiellt mottagande med statsminister Stefan Löfven (S) och kulturminister Alice Bah Kunke (MP).

12.50: Möte med kungaparet i Kungshuset i Lund.

13.30: Evenemanget ”Together in hope” börjar på Malmö arena. Sångare och ungdomskörer från samfund i hela Sverige deltar. SVT Nyheter sänder live.

14.30: Den stora gudstjänsten i Lunds domkyrka. Gemensam gudstjänst med Påve Franciskus och bland andra biskop Munib Younan och generalsekreterare för Lutherska världsförbundet, Martin Junge. Inte öppen för allmänheten men direktsänds i SVT.

Framför Lunds domkyrka hålls en smal fålla öppen för allmänheten. De som inte ryms där får nöja sig med att följa allting på storbildsskärmar från Stortorget en bit bort.

16.55: Påven anländer till Malmö arena och hälsas välkommen av publiken. Påven håller tal och följs i talarstolen av en mängd andra talare från hela världen. SVT Nyheter sänder live från 16.30.

Tisdag

09.30: Katolsk mässa på Swedbank stadion i Malmö. Mässan beräknas pågå i cirka två timmar. Allmänheten är välkomna men det krävs en biljett, som är gratis och delas ut bland annat i den katolska församlingen i Malmö. Även icke-katoliker är välkomna till mässan. SVT sänder live från mässan.

12.30: Officiellt avsked på Malmö airport.

12.45: Avresa till Rom.

Källa: Svenska kyrkan, Stockholms katolska stift

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påven besöker Skåne

Mer i ämnet