Hotas med miljonvite för att ha stängt flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Hultsfreds kommun är en av de kommuner i landet som tagit emot flest antal flyktingar sett till befolkningen så har de nu fått ett föreläggande om vite på en miljon kronor efter att de i slutet av förra året stängde sitt mottagande.

Efter det stora inflödet av nyanlända som kom till Hultsfred 2015 och 2016 stängde kommunen sitt mottagande i slutet av december 2016.

Socialchefen beskrev då läget som ohållbart då handläggarna inte hann med sitt jobb. Det var kö till skola, kö till förskola och till SFI och det var omöjligt att hitta bostäder till alla.

Bryter mot lagen

Men när kommunen valde att stänga mottagandet innebar det samtidigt att nyanlända inte längre kunde söka försörjningsstöd där.

Idag kom därför beslutet från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att kommunen ska betala en miljon kronor i vite för att de bryter mot Socialtjänstlagen. Hultsfreds kommun har nu fram till den 1 september på sig att återgå till att följa lagen, enligt IVO.

– Beslutet kom i dag och vi är ju medvetna om att vi bryter mot Socialtjänstlagen. Men om vi inte bryter mot den så bryter vi mot andra lagar, som till exempel arbetsmiljölagen, säger Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i Hultsfreds kommun och kommunalråd.

Överväger att överklaga

Lars Rosander beskriver, likt socialchefen, situationen som övermäktig. Han säger att i höstas hade kommunen den största befolkningsökningen i hela landet procentuellt sett.

– Vi riskerade personalens hälsa. Det här beslutet möjliggjorde att hantera det vi redan hade, säger han.

Vad gör ni nu?

– Vi får sätta oss ner och se om vi ska överklaga till förvaltningsrätten och se när vi kan ta emot nya ansökningar, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Skulle ni klara att öppna upp ert mottagande igen?

– Vi måste se hur situationen på socialförvaltningen är. Det här beslutet var inte meningen att vara för alltid så vi får se.

Orimlig börda

Kommunen har fortsatt långa köer till skola och förskola och har nyligen beslutat att fler moduler ska sättas upp till förskoleverksamhet. Inflyttningen har varit fortsatt hög fram till mars i år, men har nyligen minskat något, enligt Lars Rosander.

Vad tänker du om att ni fått ett vitesföreläggande?

– Hade alla kommuner i landet tagit sitt ansvar för mottagandet så hade vi inte haft den här situationen. Vi har fått ta en orimlig börda och så ska man ifrågasättas och få vitesföreläggande. Lagstiftningen i landet har inte varit anpassad efter situationen, säger Lars Rosander (C), kommunstyrelsens ordförande i Hultsfreds kommun och kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flyktingmottagning i Hultsfred

Mer i ämnet