Arne Runehagen, biträdande smittskyddsläkare Region Kronoberg berättar att smittspridningen kan ta fart igen till hösten. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Inget coronadödsfall i Kronoberg den senaste veckan

Uppdaterad
Publicerad

Den gångna veckan har inga människor avlidit i Kronoberg i covid-19. Det berättar Region Kronobergs biträdande smittskyddsläkare Arne Runehagen.

– Dödstalen nådde sin topp för ett bra tag sedan och har nu stadigt gått ner i flera veckor, säger Arne Runehagen.

Även antalet nya bekräftade smittofall har minskat. Detta trots att Region Kronoberg börjat med allmän provtagning för ungefär en vecka sedan. Två procent av alla som testas för covid-19 i Kronoberg testas positivt. När situationen var som värst i länet var den andelen uppe i 20 procent.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Sommaren påverkar smittspridningen

Att en mindre andel nu testas positivt för covid-19 tror Arne Runehagen inte beror på att testningen nu omfattar allmänheten.

– Jag tror inte att det spelar någon roll att vi testar bredare grupper. Då liksom nu testas de som har symptom som är förenliga med covid-19, säger han.

Arne Runehagen berättar att det snarare sannolikt beror på att smittspridningen i länet minskar och att människor i stort har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om god handhygien och att hålla social distans. Han menar också att sommaren kan påverka smittspridningen.

– Det har gjorts väldigt mycket för att begränsa smittspridningen. Det är mindre spridning nu. Men man blir också inte lika förkyld på sommaren som på vintern, säger Arne Runehagen.

Ingen smitta på äldreboenden

Närmare hälften av alla som avlidit med covid-19 i Sverige har bott på äldreboenden. I Kronoberg har nu ingen brukare på något boende eller personal inom hemtjänsten bekräftad covid-19, för första gången på flera månader.

Arne Runehagen tror att det dels beror på att alla äldreboenden vidtagit kraftiga åtgärder för att stoppa smittspridningen. Och dels eftersom smittspridningen har minskat i samhället som helhet.

– Har vi ingen smittspridning i samhället kommer vårdpersonal inte att kunna ta med sig det in på sin arbetsplats. Har du spridning i samhället så kommer vårdpersonal att bli smittad och sannolikt att föra det vidare. Det hör ihop, säger han.

Så många är smittade – kommun för kommun

Alvesta: 168

Lessebo: 27

Ljungby: 131

Markaryd: 88

Tingsryd: 96

Uppvidinge: 29

Växjö: 419

Älmhult: 94

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet