Johan Persson (S) tycker inte att det är könet som ska avgöra vem som blir nästa partiledare för Socialdemokraterna i landet. Och frågan om han själv skulle vara en bra kandidat, avfärdar han med: ”Jag har varken kvalifikationer eller lust”. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Kalmars kommunalråd om (S) framtid: Kompetens viktigare än kön

Uppdaterad
Publicerad

Kalmars ”starke man”, kommunstyrelseordförande Johan Persson (S), är försiktig i sina uttalanden om vem han vill ska efterträda statsminister Stefan Löfven när han lämnar sin post i höst. 

Han menar att det finns många dugliga kandidater – och att det inte är nödvändigtvis måste bli en kvinna som leder Socialdemokraterna.

Johan Persson är suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse. Igår satt han ändå högst ovetandes på sin åkgräsklippare när nyhetsflasharna började komma in om att hans partiordförande bestämt sig för att avgå i höst. 

– Det var väldigt överraskande när det kom. Samtidigt har jag stor respekt för att han har landat där han har landat – det är inte så konstigt, han har suttit tio år som partiordförande, säger Johan Persson (S).

Stefan Löfvens avgång

Könet inte det viktiga

Nu går diskussionerna kring Löfvens efterträdare varma och spekulationerna är många. Bland annat vill S-kvinnorna att nästa partiledare ska vara kvinna. 

– Bästa man eller kvinna tycker jag ska bli vald. Jag vill i det här läget inte binda mig till någonting, utan låta diskussionen i våra organisationer ta sin tid, säger Persson.

För dig inte viktigt att det blir en kvinna? 

 – Jag tycker att det vore jättekul om det blir en kvinna, men det viktigaste är att det blir rätt person.

Ingen favoritkandidat

Johan Persson vill heller inte peka ut någon som är hans favoritkandidat. Han vill att diskussionerna ska föras i partiets alla olika delar. 

– Det är en process vi måste ha i vårt parti, och vi måste låta den få ta lite tid. Valberedningen har precis satt igång och jobbat och vi har nån månad på oss. Och vi har många duktiga kandidater.  

Hur sugen är du själv på att bli partiordförande? 

– Inte alls! Jag har varken kvalifikationer eller lust, säger Johan Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfvens avgång

Mer i ämnet