Räddningstjänsten hade haft helt andra förutsättningar att hantera branden i Berga centrum om det funnits automatlarm och sprinklersystem. Men enligt räddningstjänsten så fanns inga krav på sådant brandskydd i de lokalerna som började brinna.
– De rör sig om mindre verksamheter med små personalantal. Lätt överblickbara lokaler med snabba utrymningsvägar. Då finns inte de kraven, säger Karl-Johan Daleen, räddningschef i Kalmar.
Byggregler styr
Byggnader ska ha ett byggnadstekniskt brandskydd men hur höga kraven är beror på typ av byggnad och verksamhet – allt regleras i Boverkets byggregler BBR.
Så historiken att det tidigare utbrutit en större brand i Berga centrum är inget som spelar in på kraven?
– Det finns ju inget som hindrar att man utrustar lokalerna med ett bättre brandskydd men att det brunnit tidigare är inget byggreglerna tar hänsyn till, säger Karl-Johan Daleen.
Efter flera mindre bränder i Berga centrum, hösten 2011, utbröt en storbrand som totalförstördes stora delar av köpcentrat. I det rättliga efterspelet dömdes slutligen sju pojkar för grov mordbrand.
– Förutom bränderna för några år sedan har inte Berga centrum varit ett särskilt utsatt område i brandsynpunkt. Det är viktigt att tillägga, säger Karl-Johan Daleen.
Ingen tillsyn
Verksamheterna som drabbades i förra veckans är så pass små att de inte heller omfattas av räddningstjänstens brandskyddstillsyn.
– Vi gör först och främst tillsyn där det vistas mycket människor och i komplicerade byggnader med svåra utrymningsvägar. Där det finns stora risker till att människor skadas vid en brand helt enkelt, säger Karl-Johan Daleen.
Däremot har ägare och verksamhetsutövare alltid ett ansvar för att ha ett systematiskt brandskyddsarbete oavsett storlek eller komplexitet på verksamhet och byggnad.