Emmabodas politiker vill behålla sina 90-skyltar, eller byta dem till variabla skyltar som anpassas efter vägförhållanden. Foto: SVT

Kritik mot sänkta hastigheter – Emmaboda kommun vill ha variabla fartskyltar

Publicerad

Trafikverket har aviserat att de vill sänka hastigheten på riksväg 28 i Emmaboda. Detta har fått politiker i Emmaboda att surna till, och på tisdagen har kommunstyrelsen ordförande – centerpartisten Johan Jonsson – kallat till möte med riksdagens trafikutskott och den regionala utvecklingsnämnden.

Riksväg 28 som går förbi Emmaboda har historiskt varit olycksdrabbad, både kring Emmaboda och på andra sidan länsgränsen till Blekinge. Nyligen sattes hastighetskameror upp på sträckan förbi Emmaboda, och nu vill Trafikverket också sänka hastigheten på sträckan som går förbi Emmaboda från 90 till 80 för att göra vägen säkrare.

Men förslaget har inte fallit i god jord hos Emmabodas ledande politiker, som anser att förslaget från Trafikverket är ett försök till missriktad välvilja. Enligt kommunstyrelsens ordförande Johan Jonsson (C), skulle en hastighetssänkning från 90 till 80 skada Emmaboda i form av längre pendlingstider och tillgänglighet till arbete, utbildning, samhällsservice och socialt umgänge.

Variabla hastighetsskyltar

Idag har Jonsson kallat samman ett möte med partikamraterna Anders Åkesson (C), vice ordförande i riksdagens trafikutskott, och Karin Helmersson (C), regionala utvecklingsnämndens ordförande, för att diskutera vad man kan göra i stället.

– I stället för att sänka hastigheterna borde man satsa på att bygga bort trafikfarliga korsningar. Sen borde Trafikverket kunna lägga pengar på variabla hastighetsskyltar. Det är stor skillnad i hur farlig vägen är om man jämför en varm sommardag och en dag med underkylt regn. Då kanske man behöver sänka till 60 vilket vore bättre för trafiksäkerheten, säger Johan Jonsson till SVT.

– Jag tror trafikanter skulle respektera hastigheten om den är anpassad efter läget, i stället för att sätta en permanent sänkning.

Alternativa lösningar till sänkta hastigheter har tidigare lyfts av Centerpartiet i Kalmar län. Då svarade Trafikverket att det var en fråga om pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer